Posto posedujem 101 Skalu predstavljenju na forumu, resih da predstavim i svoj drugi automobil. Idemo od pocetka.
Kupljen 23.11.2008, u tom datumu ima male simbolke, jer je dan kasnije poslednji automobil sisao sa prozvodne trake Zastave i to motor koji sam u pocetku najvise mrzeo, i uvek sam ga obilazio, ali posto sam primetio da je svaki primerak u odlicnom stanju bio 45, prosirio sam izbor i na njega. Posle mnogo pregledanih krseva sa opisom "u odlicnom stanju" dosao je onaj pravi, znaci '91. godiste, Koral 45, od prvog vlasnika, prva boja, crvena 74, presao 85977 km, limarija extra (to mi je bilo najbitnije), jedini kome tuneli kod nosaca zadnjeg branika nisu radjeni, a u extra su stanju, enterijer ko iz fabrike, ima par sitnica da se srede, ali to nije nista, sijalice nazad, metlice brisaca (jos su fabricke), lajsne oluka krova... Slike vrede vise od 1000 reci
Uh, od kad nisam osvezavao temu... U medjuvremenu svasta uradjeno, idemo redom, salterica skracena, mnogo bolje nego pre, mada nisam bas zadovoljan, dole na spoju je sraf M10 sa dve matice (tako je bilo) pa je malo tvrdji menjac pri saltanju, videcu tu nesto da napravim, kocnice sredjene komplet, diskovi, plocice, paknovi Ferodo, cilindri Metelli, celjusti sredjene, ociscene, zastitne gumice nove, kompresione nisam dirao, odlicne su, ulje zamenjeno, servo ubacen, cevi nisu mogle da dohvate, pa sam ih nastavio, nova sajla za rucnu, ofarban nosac rezervnog tocka, drzac akumulatora, lim iznad izduvne grane (crnom mat bojom do 800 stepeni), kuciste filtera za vazduh, potkrila nova, ubacen motorcic za treca vrata, ofarban spojler ispod branika i usisnik u boju auta, vizir zalepljen (ne svidja mi se bas, novi cu da pravim), zacrnjeni B stubovi i strafta na gepeku (mat crna folija), ugradjeno elektronsko paljenje, Iskra bobina i komutator, Cajavec razvodnik nov, karb zamenjen, stavljen Solex C32 DISA 20, difuzor 24, glavna dizna 140 ide kao zmaj, odusevio sam se, pun auto mnogo bolje ide nego pre prazan, prosto ne mogu da verujem da ovaj picopevac od motora moze tako da ide boske dere ko od sale svaki std 1,1 sa 17/64 i MGV12 karbom. Mozda sam i zaboravio nesto, ali nema veze, seticu se, evo slika
Ubedljivo najbolja i najkorisnija promena na autu, montirana stakla i retrovizori novi tip.
Evo, juce zavrsena leva vrata, ali nisam bio kuci popodne, pa imam samo ove dve slike, slikane telefonom, malopre sam i retrovizor namestio, pa sad prelazim na desna.
Danas napravio 503km bez problema, prosecna potrosnja 8,2l na 100km, j*bg kratak menjac pa se vrti 4500-5500 u petoj, ali nije previse bucan, skroz ok za voznju.
Posle celih 7 meseci konacno opran, zaboravio sam kako izgleda cist. Planirao sam da stavim felne sad, ali nisam zato sto sutra treba da idem negde gde nije bas za njih, pa cu da stavim od nedelje neki dan.
Isprobavane razne kombinacije karburatora, ali vracen Solex bez leptira sauha malo sam zaverglao, odmah upalio i radi savrseno mirno na 650 obrtaja potpuno hladan, motor prede, ne cuje se, u odnosu na ono sa Weberom nebo i zemlja, kad se zagreje, poveca ler na oko 750. Pre montaze sam podesio malo plovak jer je pre izgleda prelivao pomalo zbog njega, pa ga je to zezalo nekad, sad je extra, probao sam ga, ide ko lud, bolje nego pre, sad je jaci nego ikad. laugh Imam i snimak kako je upalio sa Weberom danas, jedva, i cim pustim gas ugasi se, ali je veliki, kad se uploaduje, okacicu ga.
Vec duze vreme citam po raznim sajtovima, forumima, casopisima, o ruskom Univerzalnom modifikatoru, neki ga hvale, neki ga pljuju, a ja jos odavno hocu da ga testiram na ovom motoru, da se uverim licno u njegove prednosti i mane, ali nisam mogao da ga nadjem nigde u Nisu, ovom prilikom se zahvaljujem Vladi (Androniku) jer mi je kupio Modifikator kod ovlascenog uvoznika Stiba trade, i poslao. cheers :idemo: I da bude nesto motoru, nece mi biti zao, jer ce biti razlog vise da uleti 1,3 bas zato sam se i odlucio na ovaj potez. Inace, motor je dobar, ne trosi ulje, ne duva, sipao sam Modifikator i vozio ga 50-tak km autoputem 100-140km/h, jedino sto sam za tih 50-tak km primetio je da motor ima lepsi zvuk, mirnije i tise radi, videcemo nadalje kako ce se ponasati.
Potrosnja testirana sa ovim karbom, tri puna rezervoara, sva tri puta bila 10,3l na 100km cisto gradska voznja uglavnom pun gas, ja zadovoljan, mislio sam da ce mnogo vise biti. Sad sam sipao novi Europremium, oseti se razlika, a videcemo kolika ce potrosnja biti.
Idemo dalje, u planu nesto novo...
05.11.2010.
Konacno opran auto, jos malo pa ide zimski setup sa celicarama, evo slika i klipova. U medjuvremenu nista nije radjeno, samo sipam i teram, jedino zamenjen originalni fabricki prekidac rikverc svetla koji je crkao. Na prolece definitivno mora spustanje da padne, nisam hteo sad pre zime, gledam ga juce ispred faxa, na ravnom, ko offroad.
Montirani novi bocni zmigavci, hvala puno Zeki koji je kupio i poslao zmigavce, i nista nije hteo da naplati, hvala puno care, imas pivo kad se vidimo. :kla: :kla: :kla: Extra izgledaju uzivo, mnogo bolje nego na slikama, evo nekih slika gde se vidi kako je obradjeno krilo za cetvrtasti zmigavac.
Evo malopre u 23h na -11C probao maglenke direkt na aku, samo ih stavio na branik i svetle extra, u jednoj je H3 Osram NightBreaker, a u drugoj H3 Tungsram.
Sve je po gradu, guzva, pa nisam mogao mnogo da ga gazim, jedino u drugoj do 6700.
14.02.2011.
Nema nista novo, ceka se lepo vreme da krenu radovi, danas opran auto posle 2 meseca, iako je bilo samo 6C napolju, bolje nego prosle zime kad je posle 5 meseci opran.
Juce napakovano kuciste filtera, danas montirana Abarth izduvna grana, i sutra pravac LE, u test voznju. :naughty Oseca se razlika dosta, bolje ide, dosta bolje prima gas, a zvuk se skoro nije promenio, tj. tisi je jer je stara cev bila izgorela, odmah posle krivine, pored selne gde dolazi nosac sa menjaca.
Delovi prikupljeni uglavnom svi, motor rasturen danas, i imao sam sta da vidim, blok kao da je sad stigao sa honovanja NOV motor bukvalno (presao je 48000), ja nisam mogao da verujem, ovakav blok sam vidjao samo posle generalne, tako da ce verovatno samo glava da se sredi, novi dihtunzi, semerinzi i pakovanje, nadam se da ce za najkasnije 10-15 dana biti u autu. :idemo: Evo nekih slika, nisam mogao sve da slikam lepo, prljave mi ruke bile.
Danas izvadjeni klipovi, radilica, oprano sve jos jednom, ocisceno, isprani kanali za ulje u bloku i radilici, kanali za vodu, leteci i lezeci lezajevi u savrsenom stanju, utisnuto na njima FIAT LANCIA ociscen i ofarban karter i izduvna grana, glavu nosim na obradu, idu veci ventili 37,5mm od Floride 1,4.
Karike imaju zazor u granicama normale, dve 0,35mm, dve 0,50mm, ali cu ih ipak zameniti kad sam ih vec skinuo, e tu nastaje problem, hocu da kupim Perfect Circle karike, zvao sam sve moguce radnje i niko nema, cak ni Tiki Vent u Bg koji su kao zastupnik za njih, ovde u jednoj radnji imaju njih, ali kao stigla im porudzbina pre par dana i sad glupo da jedan set narucuju posebno :zid sutra idem ponovo, pa cu da potrazim u jos nekim radnjama. Na slikama su klipovi pre ciscenja.
Sve komplet je izaslo preko 500e, motor samo 100e, ali sam sve maltene kupovao novo i kvalitetno, mogao sam i sa 200e da prodjem, ali sam hteo da uradim sve po PS-u. Evo cena:
Motor (komplet sa ECU-om, fali samo instalacija i TPS senzor) - 10000 din (100e) Zvono menjaca - 1000 din (10e) Osovina snopa 13 zuba 5b - 4000 din (40e) Diferencijal kompletan 53 zuba (nov) - 1500 din (15e) Karike NPR NIPPON - 3340 din (34e) Ventili komplet - 2000 din (20e) Obrada glave + gumice ventila Goetze - 3000 din (30e) Razvodnik paljenja elektronski Cajavec RPS16E2 - 5100 din (51e) Kablovi za svecice Lika Sistem - 1300 din (13e) Svecice NGK BPR6E V-line 2 - 1160 din (12e) Zupcasti kais GoodYear 136x15 - 1390 din (14e) Klinasti kais GoodYear 10x837 - 400 din (4e) Spaner zupcastog kaisa Breda Lorett CR1664 - 2300 din (23e) Ulje Selenia Gold 4l - 2200 din (22e) Filter ulja Clean Filters - 400 din (4e) Set kvacila Mecarm - 5800 din (58e) Termostat Vernet Calorstat 87C - 1300 din (13e) Alternator Iskra AAK3530 14V 65A - 3000 din (30e) Auspuh dupla cev Yugo In, Kiler - 1390 din (14e) Spojna cev Yugo In, Kiler - 1480 din (15e) Garnitura dihtunga Cobest - 1360 din (14e) Nosac motora bocni liveni - 995 din (10e) Sajla gasa + nosac - 300 din (3e) Usisna grana - 200 din - (2e) Crevo hladnjaka gornje Tigar GTR - 375 din (4e) Crevo hladnjaka donje Tigar GTR - 270 din (3e) Crevo 14mm GoodYear 2m x 505 din - 1010 din (10e) Semering bregaste Corteco - 90 din (1e) Semering radilice prednji Corteco - 110 din (1e) Semering radilice zadnji Corteco - 170 din (2e) Semering male bregaste - 90 din (1e) Zamajac - 400 din (4e)
Ukupno - 58130 din (580e)
Stavljene sanke danas, cevni plovak i kupljen nov lonac posto je ovaj izgoreo.
Nemam šta da rečem, samo svaka čast na urađenem Yugotu! Najviše se mi svidja ono ofarbano sivo oko farova in ofarbani pragovi. Ima pri nas dosta rally Yugota, koji imaju tako sivo oko farova.
ApolloNs Član osnivačkog tima
Broj poruka : 867 Datum upisa : 2011-12-20 Godina : 40 Lokacija : Novi Sad
Namontiran danas 32/32 DMTR koji ce, ako se pokaze kako treba ici na Skalu, a na Yugo ce doci 34/34 DAT.
Ajnspric dizna nije bacala gorivo, pa je losije primao gas, sredio sam to, prima sad extra, na leru lepo radi, pali na pola kljuca, jedino kad je bas hladan (ispod 50 stepeni) kad dam pun gas, u trenutku kad otvori drugo grlo stucne delic sukende, pa nastavi normalno, a samo prvo prima ko lud, to je zbog dizne verovatno posto ima 220 vazduh za drugo grlo, neko je menjao 100%, treba da bude 190, a za gorivo sam se zeznuo kad sam pre gledao 112, bila je zagrebana dizna preko broja, pa mi se ucinilo, 110 je. Znaci ide
50 110 F30 190 110 F30 220 50
Verovatno ga zeza ta 220, ali resicemo. Slike, klipovi i test voznja kad stane ova mrtva kisa, a treba i da kupim sutra povratno crevo, jer sam ga danas za probu nastavio kocionom cevkom i parcetom creva sto sam imao.
Dokic Priznanje za doprinos 101 Klubu
Broj poruka : 1158 Datum upisa : 2011-12-20 Godina : 38 Lokacija : Boljetin,Donji Milanovac
Već znaš sve druže,al nije na odmet ponoviti još jednom,pošto oba tvoja auta zaslužuju to! Svaka čast za održavanje,čuvaj to kao i do sad i biće extra!
Miljan Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Broj poruka : 3293 Datum upisa : 2011-12-20 Godina : 38 Lokacija : Nis
Tabla je od Autobianchija A112 Abarth, a problem sa slikama sam ucio pre neki dan, postoji vec par meseci, sve thumbnail slike na postimage ne rade na free forumima, kao sto je ovaj, kad uhvatim vremena moracu ponovo da uploadujem te koje su na postimage.
ma sve je ovo lepo ali kad se niko od nas nije provozao u ovaj auto dzaba i dvogrlni i ostalo...........salim se ja znam auto tako da nemam sta da kazem sem
daj neki snimak iz kokpita u vožnji da vidimo kako to šljaka. po mogućstvu da vidimo i koliko može da razvije
dusan_veli 101 - 55KS
Broj poruka : 320 Datum upisa : 2011-12-23 Godina : 32 Lokacija : Nis
Subject: Re: Yugo Koral 65 (nekad bio 45) Sat Apr 21, 2012 12:33 am
niko mi ne brani kad dolazis kod mene dodjes pesaka ne moze da dodjes makinom da se provozamo
Subject: Re: Yugo Koral 65 (nekad bio 45) Sat Apr 21, 2012 11:09 pm
Sredjene slike, morao sam ponovo sve da uploadujem.
Shone 101 - 55KS
Broj poruka : 106 Datum upisa : 2012-04-06
Subject: Re: Yugo Koral 65 (nekad bio 45) Fri May 11, 2012 12:41 pm
Bilo sta da kazem sigurno je neko vec napisao! Posto sam imao prilike da vidim i Yuga i Skalu s pravom mogu reci da su oba auta stvarno stvarno stvarno u perfektnom stanju! Listam, citam ovde, i za svaku stavku kazem: e i ovo bi mogo, i ovo, i ovo! Ali Boze moj, zaposlicu se nadam se uskoro, pa kad Shone pocne da prima platu, Shonemobil ce da bude moja sponzorusa (da mi trosi kintu ali da me cini zadovoljnim)