ZASTAVA 101
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZASTAVA 101

Udruženje ljubitelja automobila ZASTAVA 101 / Association of ZASTAVA 101 fans
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  RegisterRegister  Log inLog in  

ZASTAVA 101 FORUM JE AKTIVAN, Registrujte se za pun pristup! ZASTAVA 101 FORUM IS ACTIVE! Register for full access.

 

 Istorija modela Zastava 101

Go down 
+14
Zastava_Slovakia
Snake Plissken
meto65
arsa101
andronik
gosha_z101
jurica.zgb
zastava101b
m.aged
Starie
danilo101
ApolloNs
igor101
Miljan
18 posters
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:20 pm

Model Zastava 101 je derivat italijanskog modela Fiat 128 sa prakticnijim petim vratima. Zastava 101 je siroj publici predstavljena 15. marta 1971. na Salonu automobila u Beogradu, a serijska proizvodnja je pocela godinu dana kasnije. Odmah na pocetku prodaje dobio je stasus novog nacionalnog automobila.
U pocetku su nudjene dve verzije, standard i De Luxe, koja se od standardne verzije razlikovala po sedistima od crvenog skaja (standard je imao od crnog skaja), crvenim tepihom na podu, hromiranim lajsnama na tapacirunzima vrata, imitacijom drveta na ploci ispred suvozaca koja zatvara otvor za radio-aparat i po rucici menjaca koja je bila providna sa znakom Z unutra (standard je imao crnu okruglu). Takodje, verzija DeLuxe je spolja imala hromirane lajsne na pragovima i ivicama krova.
Kasnije je standardni model nesto izmenjen, pa je dobio crnu masku hladnjaka u obliku saca, umesto srebrne, i kao takav se proizvodio sve do 1979. godine.
Umesto modela DeLuxe, 1976. god. se pojavio novi model Zastava 101 L koji se od modela DeLuxe razlikovao po novim branicima sa gumenom lajsnom, sedistima i tapacirunzima vrata od plisa, koji se takodje nalazio i na zadnjoj polici. Naslon sedista je mogao da se obara unazad.
Maska je bila drugacijeg dizajna sa dve srebrne horizontalne linije, a takodje je imao svetlo hoda unazad, elektricnu pumpu za pranje vetrobrana, upaljac za cigarete i pokazivac temperature motora umesto signalne lampice, kao i servo-uredjaj za kocenje.
Poslednja serije standard modela imale su oznaku Zastava 101 B i sedista sa modela L koja se obaraju.
Svi su imali motor od 1116 ccm sa karburatorom WEBER 32 ICEV 10, Holley Europa 32 ICEV 10, IPM 32 MGV 1 ili Solex C 32 DISA 20 i stepenom kompresije 8,8:1
Jedina izmena motora je bila aprila 1976. od broja motora 0076986 kada je uvedena bregasta osovina sa sirinom brega od 20 mm umesto stare od 14 mm
1979. pocinje serijska proizvodnja nove game modela koji su predstavljani nesto ranije ('77-78.) Confort, Mediteran, Special, Super (SC).
Model Super je u zavisnosti od godista imao oznaku Zastava 101 S (Super) ili SC (Super Confort) ali su u potpunosti bili identicni.
Modeli Confort, SC i Special imali su branik bez odbojnika sa crnim plasticnim navlakama na krajevima, cetvrtaste farove, novu masku hladnjaka sa dve horizontalne srebrne linije, retrovizor, brisace i pokretne delove kvake u crnoj boji, male kape sa oznakom Z od crne plastike na sredini tockova umesto vecih hromiranih ratkapni kod prethodnih modela, ugradjen grejac zadnjeg stakla, signal rucne kocnice i nedovoljnog nivoa ulja za kocnice. Tapacirunzi vrata i zadnja polica su se izradjivali u 4 boje: crna, siva, drap-bela i crveno-narandzasta sa hromiranom lajsnom na sredini tapacirunga.
Model Special imao je merac broja obrtaja motora u sklopu instrument-table, a umesto pepeljare na sredini imao je merace pritiska ulja i temperature motora.
Pepeljara je bila premestena u konzolu ispred rucice menjaca.
Model Confort imao je plasticne lajsne na vratima i krilima, koje ostali modeli nisu imali.
Model Mediteran je imao 3 vrata i okrugle farove, a ostali detalji su bili identicni ostalim modelima iz game.
Model Confort proizvodio se sa motorima od 1116 ccm i 1290 ccm sa jednogrlim karburatorom IPM 32 MGV 10 za motor 1116 i IPM 32 MGV 25/250 za motor 1290 ccm i stepenom kompresije 9,2:1 za motor 1116 ccm i 9,1:1 za motor 1290 ccm.
Model SC (Super) proizvodio sa motorom od 1116 ccm sa dvogrlim karburatorom WEBER 30/32 DMTR 90/250 i 4-2-1 izduvnom granom i imao je snagu od 64 KS.
Model Special se proizvodio sa motorom od 1290 ccm sa dvogrlim karburatorom WEBER 32/32 DMTR 90/250 i izduvnom granom 4-2-1 i imao je snagu od 73 KS.
Model Mediteran se proizvodio sa motorima od 1116 ccm i 1290 ccm, sa 55 KS, odnosno 73 KS (kao kod modela Special).
Svi modeli su imali manji volan sa prorezima na paocima i natpisom ZASTAVA na sredini (na tasteru sirene), dok je model SC/Super na sredini imao veliki znak Z.
Svi modeli su imali naslone za glavu na prednjim sedistima, akod modela SC/Super su bili integrisani sa naslonom sedista.
Navedeni modeli su se proizvodili sve do sredine 1983. godine, kada su ih zamenili modeli Zastava 101 GT/GTL 55/65.
Novi modeli su imali dosta izmena u odnosu na prethodne: novi, siri hromirani branici sa integrisanim pozicionim svetlom i pokazivacima pravca u prednjem braniku umesto pokazivaca pravca na ivici prednjeg krila, nova maska hladnjaka sa srebrnim linijama i znakom ZASTAVA, novi bocni pokazivaci pravca u obliku romboida na prednjim krilima, bocne lajsne sa srebrnom trakom ne donjem delu vrata i prednjeg krila, novi dizajn celicnih felni, sa 4 polja na kojima se nalaze po dva pravougaonika i malim crnim metalnim ratkapnama na sredini sa znakom Z kod pojedinih modela, ili plasticnim malim kapama sa znakom Z kao kod prethodne serije modela.
U unutrasnjosti je bila potpuno nova instrument-tabla u braon boji, volan bez proreza na paocima sa natpisom ZASTAVA na sredini, a u celoj unutrasnjosti su dominirali braon tonovi.
Model GT je imao modernizovanu instrument-tablu slicnu prethodnoj generaciji modela, dok je GTL imao potpuno novu instrument-tablu, sa po dva prekidaca sa leve i desne strane, potpuno novim komandama za grejanje i provetravanje i sa velikom zatvorenom kasetom ispred suvozaca i otvorenom policom iznad nje.
Takodje je primenjen novi dizajn rucice menjaca i rukohvata rucne kocnice, a ispred rucice menjaca je postavljena kaseta za sitnice.
Tapacirunzi vrata su bili u kombinaciji skaj-tkanina u braon boji, a takodje je nov dizajn zadnje police koja se podize zajedno sa 3-im/5-im vratima.
Primenjeno je mekse i udobnije vesanje, a samo vozilo je neznatno nize, sto dosta doprinosi stabilnosti vozila.
Na modelu GTL je modifikovan kocioni sistem i usavrseno je zaptivanje kocnih cilindara, rezervoar kocione tecnosti je premesten sa unutrasnjeg blatobrana na nosac akumulatora, cime su skraceni vodovi od rezervoara do glavnog kocionog cilindra i spreceno stvaranje gasnih cepova u sistemu. Takodje je na modelu GTL primenjen signalizator neispravnosti kocnica.
Motori su bili standardni 1116 ccm (55) sa jednogrlim karburatorom IPM 32 MGV 12 i 1301 ccm (65) sa dvogrlim karburatorom WEBER 30/32 DMTR 90/250. Jedina izmena je primena sajle za gas umesto poluge.
Od sredine 1986. god. primenjena je nova vrsta zaptivke glave cilindara koja se ne priteze na prvom servisu, za razliku od stare za koju je bilo potrebno dotezanje. Takodje je promenjen i precnik vijaka glave cilindara koji je 10 mm umesto 12 mm.
Ti modeli su se proizvodili u verzijama sa 3 i 5 vrata sve do pocetka 1987. kad nastaje nova generacija modela Yugo 1,1/1,3 GX.
Spoljasnje razlike u odnosu na prethodnu su minimalne i svode se na bocne lajsne sa crvenom trakicom umasto srebrne, oznaka 1,1 GX (ili 1,3 GX u zavisnosti od modela) ispod bocne lajne na prednjem krilu i na 3-im/5-im vratima, kao i okrugle oznake Y umesto Z na zadnim stubovima i oznaka Yugo na 3-im/5-im vratima, kao i potpuno crne kvake na vratima. Ponovo su vracene celicne felne sa okruglim otvorima, a na sredini su imale male plasticne ratkapne sa oznakom Y.
Unutrasnjost je prakticno ista, osim primene tapacirunga vrata (koji su i dalje od lesonita sa kombinacijom skaj-tkanina) i rucice menjaca u sivoj ili oker-zutoj boji (instrument-tabla je i dalje u braon boji).
Jedina promena na motoru je uvodjenje 4-2-1 izduvne grane na svim verzijama i primena razvodnika paljenja sa depresionim korektorom predpaljenja umesto centrifugalnog.
Ova verzija se veoma kratko proizvodila tako da vec sredinom 1988. godine na trziste izlaze novi modeli Yugo Skala 55/65 koji su imali dosta izmena u odnosu na prethodne verzije.
Maska hladnjaka je crna sa srebrnim okvirom na sredini i srebrnim lajsnama koje idu od okvira do fara sa leve i desne strane, uvodnik vazduha na poklopcu motora, nove plasticne ratkapne sa znakom Y, a uz doplatu je moguce naruciti felne od lake legure 5Jx13 H2, sire bocne lajsne, natpis YUGO na prednjim krilima iznad lajsne, i na 3-im/5-im vratima, natpis Skala55/65 (u zavisnosti od modela) na 3-im/5-im vratima, integralna bocna stakla sa retrovizorima podesivim iznutra, novi, dublji plasticni branici u crnoj boji, ili metalni hromirani sa crnim plasticnim rubovima, kao kod prethodnih modela (zavisno od verzije).
Unutrasnjost je sada, kompletno u sivoj ili oker-zutoj boji (zavisno od verzije) ukljucujuci i instrument tablu i sve detalje enterijera, kao i sedista, koja su udobnija u odnosu na prethodne verzije.
Tapacirunzi vrata su potpuno novog dizajna, plasticni su, a preko plastike je nanet sloj koji imitira vlakna tkanine, a takodje su novi i rukohvati na vratima.
Na svim verzijama je, pored vec standardne 4-2-1 izduvne grane, primenjeno je elektronsko paljenje po sistemu BOSCH.
Verzija Skala 65 (motor 1301 ccm) ima 5-stepeni menjac i novu stabilizacionu polugu (balans-stanglu), kao i novi dvogrli karburator WEBER 7Y2M-RA sa automatskim sauhom.
Ovi modeli se proizvode gotovo nepromenjeni sve do 1994. (osim malih promena, neki modeli bez bocnih lajsni i neki sa novim tipom retrovizora takodje podesivim iznutra), kada nastaju nesto modifikovani modeli Skala 55 C/65 C.
Najvaznija modifikacija je primena 5-stepenog menjaca i nove stabilizacione poluge (balans-stangle) kod svih verzija (i 55 i 65).
U unutrasnjosti je primenjena nova instrument-tabla, dok je ostatak unutrasnjosti gotovo isti, osim primene tamnije nijanse tapacirunga vrata (sivo-crna umesto sive, oker-zuta se od '91-92. vise ne proizvodi), takodje postavljeno ja zadnje svetlo za maglu i svetlo prtljaznika, a umesto retrovizora podesivih iznutra, postavljaju se oni na vratima, ispod stakla, sa starije generacije modela Koral (najobicnija glupost).
Takvi modeli se proizvode sve do danas sa neznatnim izmenama (primena ratkapni sa modela Florida, ili manjih koje su samo na sredini felne, a kasnije potpuno novih koje se ne srafe), a krajem 2002. i pocetkom 2003. godine modeli dobijaju uze plasticne branike sa modela 128 Skala, kracu konzolu za radio i pepeljaru ispred rucice manjaca, a sa promenom znaka fabrike dobijaju novo ime i oznaku, Zastava Skala 55/65, umesto Yugo Skala 55/65.
Proizvodnja modela sa 3 vrata je prekinuta 1990/91. godine.
Sredinom 2007. godine svi modeli su dobili novu savremenu instrument-tablu sa digitalnim brojacem predjenih kilometara, pokazivacem broja obrtaja i elektronskim brzinomerom koji signal dobija elektricnim putem umesto sajle. Pocetkom 2008 pocinje ugradnja modificiranih zadnjih vrata sa staklima bez leptira i integralnim kederima stakala na sva 4 vrata. Poslednji, 1.273.532. primerak Zastave 101 sisao je sa proizvodne trake kragujevacke fabrike 23. novembra 2008. godine.Dodatak by Crank:

bazni model:
okrugli farovi,sac maska, 4 vrata,bez lajsni,na 5 im vratima cak nisu bili gasni amortizeri vec makazice...
branici sa uspravnim odbojnicima

101 B
isto kao bazni model,samo ima recirkulaciju goriva(povrat viska u rezervoar),
naslon prednjih sjedista se moze obarati,plasticne umetke u prednjim blatobranima(zastita od blata i vode),
i imao je svjetlo upozorenja(4 zmigavca)


101 LUX
kao prethodni modeli,osim novosti:servo uredjaj kocnice,upaljac za cigarete,svjetlo za hod unazad,
dvije uzduzne lajsne na masci,branici uzduz presvuceni gumom,presvlake i tapacirunzi iz dvije boje
,kombinacija skaja i tkanine i instrument temperature u km satu

101 C-confort
razlike od prethodnog modela su slijedece
manji volan poliuretanski,branici hromirani,sa plasticnim naglavcima na krajevima,
prednja maska s okvirima za pravougaone farove,ukrasne lajsne na bokovima vozila
i na profilu krova,elektricna pumpa za pranje prednjeg stakla,grijac zadnjeg stakla
,signalizator neispravnosti kocnica,polica kod rucice mjenjaca,bolje obloge sjedista...

101 SC-super
kao confort,samo bez bocnih lajsni motor sa 64 ks
(karburator dvogrli ,weber 32/32 i izduvna grana 4-2-1)
sjedista sportskog izgleda sa integrisanim naslonom za glavu

101 special
motor 128 ac 000(1298 ccm 73 ks),felge od lake legure crommodora 13''x4,5j
gume 175/70 13'',halogeni farovi,na instrument tabli dva velika kruzna instrumenta
brzinomjer i obrtomjer desno u pepeljari dva manja pritisak ulja i temperatura vode,
pepeljara se nalazi u konzoli ispred rucice mjenjaca,sve ostalo isto kao confort

101 mediteran
osnovni podaci su istovjetni sa modelom B,a razlika je u slijedecim elementima
:karoserija sa 3 vrata,stakla u boji,tonirana(zelena ili crna),sjedista se preklapaju
,branici kao kod conforta,postojala je i verzija sa 1300 motorom koji je istovjetan kao u specialu
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:35 pm

HISTORY OF ZASTAVA 101

Yugoslavian model Zastava 101 (international name was Zastava 1100) is a derivate of Italian Fiat 128, with more practical rear bonnet.
Zastava 101 was introduced on 15th march 1971 during automobile fair in Belgrade, serial production has started a year later. At the beginning she was announced to be new nacional wehicle in Yugoslavia.
At the beginning European market was intrigued- Zastava 101 was more beautiful car than Fiat 128. Zastava 101 becom e bestseller in Yugoslavia.
Famous for her practice usage like a family car, PORSCHE transmission system gave her Sport spirit. Zastava 101 won rally championship in Yugoslavia.
In 1973. Yugoslavian Drivers drove 17 000km- Rally Tour d’Europe and won.
In 1974. Tour d’Europe was also won-for few kilometers Yugoslavian driver J.Palikovic was driving faster than Porsche!!
During period between 1971. and 1979. Zstava 101(Zastava 1100) was exported to many countries over the globe. In Poland until 1976 FSO factory was producing this interesting car.
In february 1975. Zastava organized expedition from Kragujevac to Kilimanjaro.Five brand new standard Zastava 101 and 11 crew members had traveled over African deserts and savannas and had finished their expedition after 45 days on the top of Kilimanjaro.
Zastava 101 fever culminated during 1979. when 88.918 models were produced in Kragujevac.
In 1981. Zastava 101 was proclaimed to be car of decade(and that was true).
In 1991. Zastava 101 with serial number 1 000 000 (million) was produced.

Two versions were available in the beginning: Standard and DE LUXE.
Standard version had seats made of black Leather imitation , with black, spherical gear knob.
De Luxe had red seats, red carpet, chrome trims on door interior covers, wood imitation in front of right front seat. De Luxe had also transparent gear knob with Zastava’s logo in it, and chrome exterior side trims.
Afterwards Standard Zastava 101 was changed a little beat, radiator mask was painted black(early models had gray radiator mask), and it was produced (without changes) until 1979. During 1979 Standard model had name Zastava 101 B, standard seats were substituted with seats taken from Zastava 101L.
In 1976 De Luxe model was substituted with new model Zastava 101 L- with few changes (new bumpers-with rubber trim, interior was reduced-especially door trim panels, seat backs were modified so they could be laid down) . Radiator mask was different-with chrome trims, Zastava 101 L had rear light for driving backwards, electrical water pump for washing windscreen, thermometer for engine temperature, cigarette lighter, servo-brakes.
All early models had engine with swept volume of 1116ccm, with various carburetors( Weber 32 icev 10, Holley Europa 32 ICEV 10, IPM 32 MGV 1 ili Solex C 32 DISA 20, with compression ratio 8, 8:1.
In 1976 there was major change-all engines starting with number 0076986 had substituted camshaft-old was 14mm cam wide, new 20 mm cam wide.

During 1979. Zastava produced new models Zastava 101 S (Super) ili SC (Super Confort)- which were basically the same.
They had new bumpers without buffers, square head lights, new radiator mask with two silver trims, black side mirror, black wipers, small black wheel caps, rear windscreen heater, new control lamps (hand brake, bad brakes). Door trim panels had chrome trim. Future owners could chose colors of interior. They were produced with 1116 ccm i 1290 ccm engines, carburetors IPM 32 MGV 25/250(1290ccm) ,IPM 32 MGV 10(1116ccm) with compression ratio 9,2:1(1116 ccm)
9,1:1 (1290 ccm).
Model Confort was brand new model, first with notable changes( parts written above). This was the first model which had 17/64 transmission.
Model SC had two barrel WEBER 30/32 DMTR 90/250 , 4-2-1 exhaust, 64 Hp(Horse Power).
. Model MEDITERAN was 2-door car, had round head lights like early models. Two kind of engine: Standard 1116 ccm with 55 Hp and 1290 ccm with 73 Hp (same engine concept like in the model Special).

Also in 1979 Zastava 101 Special was introduced- she had advanced instruments with oil pressure controla and rpm-meter. And powerful engine,1290 ccm,
WEBER 32/32 DMTR 90/250 ,4-2-1 exhaust ,73 Hp.

All models had new type of steering wheel introduced with model Confort-with inscription ZASTAVA on horn taster. Models SC and Super had new Zastava logo on horn taster. Head rests were integrated with seats.

During 1983. new models were introduced: Zastava 101 GT/GTL 55/65
These models had many changes: new wider chrome bumpers-front with integrated position lights and blinkers. New radiator mask with ZASTAVA sign and sliver stripes was built in. New side skirts, new wheel design, new wheel caps.
Interior was completely redesigned, new dashboard, new steering wheel, brown color dominated. Door trim panels were combination of leather imitation and cloth.
Geer knob and hand brake were redesigned, chamber for small things was set in front of gear shifter.
Suspension was redesigned, new was softer, vehicle was lower, so it was more stable on the road than early models.
On GTL model, braking system was revised, and much better.
Engines on these models were with little changes: standard 1116 ccm (55Hp) with one barrel carburetor IPM 32 MGV 12 and 1301 ccm (65Hp) with two barrel WEBER 30/32 DMTR 90/250. New thing was steel rope for accelerator control, early models had special system of levers.

During 1987. new models were introduced with new name –YUGO 1.3/1.3 GX
Differences were low, beside new insignias with Y instead Z. Interior was also the same-more colors were available. Engines were the same with 4-2-1 exhausts on all models.

During 1988 new models were introduced with more differences. New name was Yugo SKALA 55/ 65.
Radiator mask had silver frame in the middle and silver stripes. Glasses on front doors were integrated with old type “butterfly” glasses. New plastic bumpers-much bigger than on old models. Interior was completely redesigned in gray or Sahara yellow color.
Engines were the same like on earlier models, only revision was BOSCH ignition system.
Model Skala 65 had 1301ccm engine with new two barrel WEBER 7Y2M-RA-with electronic choke, 5-speed gear box and 17/64 transmission.
These models were produced until 1994 when they were modified (suspension and gear box), new mark was Skala 55C/65C.
ZASTAVA Skala 55C and Skala 65C are still produced with minor revisions-bumpers are plastic and thin(taken from model Zastava 128), wheel caps are taken from model Florida.
During 2007. dashboard was revised, modern dashboard with modern instruments can be ordered- it is actually remake of famous ZASTAVA 101 SPECIAL Instruments (with integrated RPM-meter).
Zastava 101 or Zastava Skala is still a Legend in Serbia. She is solid, not too expensive car, usually driven by Zastava FANS.
Early models can be seen all over the Europe, still running as old-timers and collection cars.
In Serbia early models are still forcing their mileage- co-writer of this text, also driving 1979. model with 170 000 km passed without major mechanical service, has a friend whose ’73 Zastava 101 passed over 400 000km(without major mechanical repair), and has a neighbor whose ’75 Zastava 101 passed over 700 000km( engine never had big service repair, and still in good shape)- so “Vehicle of success” wasn’t coincidental nick name given by official factory marketing.
Visit the best Zastava on-line club http://www.zastavafanclub.org
For old prospects visit http://www.zastava.cz

prevod by zastava101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:40 pm

Vozilo uspeha

Proteklo vreme je nabolje poznaje i neprestano potvrdjuje.

Vi, uostalom, poznajete Skalu 55: poznali ste je kao apsolutni sampion bivs¡e Jugoslavije u reli sportu i kao sampion u svojoj klasi na 17. medjunarodnom reliju Tour d'Europe.

Danas, poznajete je kao univerzalni, porodicni, izdrzljiv i ekonomican automobil -
- kao drugi najpristupacniji novi automobil na svetu.

Legendarni motor od 4 cilindra zapremine 1.116 kubika i italijanske duse je startan sa sjajnim temperamentom. Vremenom se pokazao kao izdrzljiv i neobicno elastican. Postize visoke brojeve obrtaja, sto ga cini brzim i pogodnim za gradski saobracaj. U prvom stepenu prenosa moguce je postici cak 45 km/h, u drugom 75, a oko 115 u trecem stepenu prenosa.

Skala 55 je kao Zastava 101 predstavljala pogon na prednjim tockovima vec 1970. godine (jedanaest godina pre Tojote). Nezaboravimo i lukavo smisljeno nezavisno zadnje oslanjanje. I danas se uspesno bori sa nasim putevima.

Skala 55 ima kompaktan i jak unutrasnji prostor veoma otporan na uzduzna i poprecna opterecenja. Tako je Zastava Specijalni Automobili iz Sombora pokazao kako se moze fleksibilna Skala pretvoriti u dostavno vozilo, pogodno za prevoz ozbiljnijeg tereta.

Sve su to od ranije dobro poznate i proverene odlike.

Petovratni porodican automobil, originalne koncepcije, izuzetne praktiknosti i isplativosti, pouzdan i siguran na drumu, razvijena servisna mreza i snabdevenost originalnim rezervnim delovima, garancija su da Zastava Skala 55 nastavlja da nudi osnovne uslove za uspesnu voznju.
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:41 pm

Zastava 101 in Poland was produced from 74 (information series) to 83 in 74 was called Polski Fiat 128p, from 1975 to 83 5 door models was called Zastava 1100p (Zastava 101 with 1100 motor) and there was short series with 1300 engine from Fiat 128 Sport mounted on the same line in FSO and they was called Zastava 1300p, from december 1980 to 1982 in Kielce (Poland) was mounted Zastava 101 Mediteran (in Poland name was Zastava 1100p Mediteran).

by zastava101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:42 pm

21.11.2008. by zastava 101b

Danas, 21.11.2008 sa montazne trake u Kragujevcu, sisao je poslednji ''Kec''.
Ovaj automobil koji je bio u proizvodnji 37 godina, ostace upamcen po rekordnom izvozu na sve kontinente.
Poslednja Skala ili ZASTAVA 101, crvene je boje i odlazi u istoriju kao poslednji model fabrike ZASTAVA automobili.
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:42 pm

malo osvezenje moje omiljene teme

http://www.autominded.net/brochure/fiat/Folder1.jpg

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:43 pm

Evo par zanimljivih fotki sa sajma 1971

Istorija modela Zastava 101 1225187748_zastava101

Istorija modela Zastava 101 1225187822_zastava10-2

i jedna sa Tour d europe

Istorija modela Zastava 101 Peric3hh7

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:45 pm

Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:45 pm

Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:48 pm

Evo jos nekih informacija
Kao sto sam vec pisao u jednom postu, u razgovoru sa inzenjerom Milanom Markovicem iz Zastava-Razvoja, koji je inace i stvarao zastavu 101, saznao sam da su upravo ove dve vrste guma pravljene iskljucivo prema zastavi 101 i to TG505-1971, TG 605-1980.
Gume su testirane pod svim uslovima na Z101 i od velikog broja mogucnosti, ove su se pokazala najbolje.

TG 505
Istorija modela Zastava 101 Tg505

TG 605
Istorija modela Zastava 101 Tg605

Duzan sam objasnjenje za ovu sliku
za volanom je visestruki reli prvak Vladimir Peric-Dzo. Inace vodja ekspedicije KK i cuvene ekspedicije Aljaska-Ognjena zemlja, projekat sarajevskog TASa, dakle od najjuznije tacke Juzne Amerike, stici do najsevernije tacke Severne Amerike, i to VW GOLF1, Sarajevske proizvodnje.
Takodje, Dzoo je ucestvovao i u ekspediciji ''Hogar u pustinji'', zajedno sa vecinom clanova ekspedicije KK, zapadna Afrika je bio cilj, projekat LAND ROVERa.

Istorija modela Zastava 101 Peric3hh7

Idem u OffTopic , ali moram da naglasim da je i cuvena IDA iz Indjije imala projekat ekspedicije sa OPEL Kadettima-Suzama, po Rusiji.
Pribojski FAP je imao ekspediciju po Sibiru.

ZASTAVA je imala OLDTIMER ekspediciju po Rusiji, neposredno pre ludila, ali sa Zastavinim dzipovima AR... i Kampanjilama domace proizvodnje.

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:51 pm

Zaborvili smo da navedemo zemlje izvoza ZASTAVE 101
U evropskim zemljama je nosio oznaku Zastava 1100, da bi se izbegao konflikt sa pezoom.

-Francuska- gde se jako dobro prodavao
-Rusija
-Nemacka
-Engleska- tabla je bila kao GTL da volanom na desnoj strani
-Belgija
-U poljskoj je bila proizvodnja (FSO) za bivsu CSSR i Poljsku
-Danska
-Holandija-gde je najprodavanjiji bio u crvenoj boji
-I naravno cuveno trziste u Argentini

Po mojim dosadasnjim saznanjima ovo su bila najuspesnija trzista dok je trajao izvoz ovog modela tj. otprilike do 1978, '80, mada se izvoz za Englesku produzio i kasnije.

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:51 pm

Izvoz je bio do '91-92, u Engleskoj su najcesci modeli '88-90, a izvozen je i druge zemlje, Cile, Bugarska, Grcka, Turska, Jordan, Sirija, Egipat, Sudan, Juznoafricka republika...

Modeli za Englesko trziste su imali oznake Yugo 311, 313, 411, 413, 511, 513.

Yugo 311 - 3 vrata, motor 1,1
Yugo 313 - 3 vrata, motor 1,3
Yugo 411 - 4 vrata (128), motor 1,1
Yugo 413 - 4 vrata (128), motor 1,3
Yugo 511 - 5 vrata, motor 1,1
Yugo 513 - 5 vrata, motor 1,3
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:52 pm

Confort 101:

Istorija modela Zastava 101 1z1sksz
Istorija modela Zastava 101 2hfho1z
Istorija modela Zastava 101 316wz20
Istorija modela Zastava 101 348264l
Istorija modela Zastava 101 2d7ua1k
Istorija modela Zastava 101 2wq7cxc

by Sinisa
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:53 pm

Evo koja slika iz Kg:

Istorija modela Zastava 101 2e495ky

Istorija modela Zastava 101 33k3fap

Istorija modela Zastava 101 I78tph

Istorija modela Zastava 101 Qs9oo3

by Sinisa
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:56 pm

Istorija modela Zastava 101 299ykm

Istorija modela Zastava 101 Szajyd

Istorija modela Zastava 101 Sqgqcj

Istorija modela Zastava 101 Z501h

Istorija modela Zastava 101 Xgiogg

Istorija modela Zastava 101 15q58cj

Mediteran:
Istorija modela Zastava 101 2djqfic

Istorija modela Zastava 101 14j2td0

Istorija modela Zastava 101 51sidi

Istorija modela Zastava 101 2uyt7xt

Istorija modela Zastava 101 Mrqlwy

Istorija modela Zastava 101 2cokj1x

Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:57 pm

Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 1:58 pm

Evo jos poneki link

Dva super sredjena old school-a
http://automobilista.boo.pl/viewtopic.php?t=466

A evo i nove informacije:
Z101Special se u Francuskoj prodavao pod nazivom NOGARO

Istorija modela Zastava 101 1cdbd1e25774cc62
Istorija modela Zastava 101 Badea5ec254317dd

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:01 pm

cheers cherry

Istorija modela Zastava 101 94186658.th
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:03 pm

evo malo tekstova iz Francuske
Istorija modela Zastava 101 Viva%20Zastava%20lam%2011-53
Istorija modela Zastava 101 1100%20lam%2005+10-1977


ZASTAVA 101SC :wub
Istorija modela Zastava 101 Zastava%20derniere%20version
Istorija modela Zastava 101 Zastava%20sieges%20AV

kako se druze braca Poljaci
http://www.fiat128.e.pl/128zastava_zloty.htm

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:08 pm

Rusija, novine iz oktobra 1971.
Istorija modela Zastava 101 1971-11-zastava

http://my.opera.com/vaz2101/albums/show.dml?id=412980

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:10 pm

Mije se zeznuo taj koji je postavljao, već se kec neko vreme šlepao u fiatovim prodajnim katalozima, nije prvi put da ga vidim pod nazivom fiat 128 Z, iako se jasno vidi natpis ZASTAVA


Istorija modela Zastava 101 Zastava1100z02tr9
Istorija modela Zastava 101 Zastava1100z04tn5

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:10 pm

Evo još malo zanimljivosti

Obratite pažnju na felne thumbup thumbup thumbup Inače ovo je reklama za Z101 SPECIAL iz 1979.

Istorija modela Zastava 101 Gfildoil.th

A evo i poslastice - ZASTAVA 101, napreavljena u TORINU -FIAT 100% , fotografija je iz 1970.
Istorija modela Zastava 101 X1b1z5b1

Takođe, FIAT je ZASTAVI namenio i ovaj model-nikada nije proizveden -

Istorija modela Zastava 101 X1b1z3b2

Istorija modela Zastava 101 X1b1z3b1k

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:11 pm

Moje poštovanje svim automobilima, ali zastava101 je nešto sasvim posebno.

boske boske boske 'Ladno, nisam do sada obratio pažnju na taj detalj na masci, još sam se uvek pitao, zašto nisu ostavili 128 oblik- šestougao za saće, a sada mi je jasno da su te maske napravljene samo za salonske primerke...

Mislim da su na prototipu bubrezi od tristaća, jako liče na njih.

Ovaj hibrid je bio namenjen zastavi http://www.zuckerfabrik24.de/fiat/fiat128_1.htm piše za zastavu ispod slike, mislim da je ovaj hibrid trebao da bude rolmodel za Yugo


[size=150]EVO JEDNE POSLASTICE -AUTO MAGAZIN IZ 1970.[/size]. Prvo pojavljivanje zastave 101 u javnosti

veliko hvala kolegama sa http://www.oldtajmeri.rs

http://www.oldtajmeri.rs/phpbb3/viewtopic.php?f=22&t=1476

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:12 pm

Realno, kec je došao u pravo vreme.
Moje poštovanje prema fiatu 128, ALI U NJEGA NE MOŽE DA STANE VELIKI, KUĆNI FRIŽIDER Very Happy još su '70 bile period porodičnih long distance putovanja, tako da su peta vrata(osim pak tregera) bila jedini spas za gomilu stvari.
Slike sve govore
Istorija modela Zastava 101 Dsc00112dp.th

Istorija modela Zastava 101 Dsc00111jj.th

Istorija modela Zastava 101 Dsc00114jg.th

:genije :genije z101 :genije :genije

Za speciJal ( boske boske ) su rađene mnogo dobre bošure, za holandsko tržičte, ranije sam postavio link ka njima, slike su vrhunske, ali rađeno ih je mnogo više. Šteta što se sav taj materijal ne može nigde pregledati...

by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan


Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Nis

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 EmptyWed Dec 21, 2011 2:13 pm

Ovim postom, za sada zaokružujem ovu temu- tj. pauza do pronalaska novih materijala.

Svim novim članovima koji su krenuli da ovu temu pregledaju od kraja, preporučujem da se vrate i krenu od prvih tekstova, jer svi smo se potrudili da ova tema bude krajnje ispunjena vrednim materijalima.

Evo zvaničnih emisija koje sam našao na YOU Tube.

1. Originalne reklame iz '70. tih

Mali photo session


Emisije

Oproštaj od zastave 101
by zastava 101b
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
Sponsored content

Istorija modela Zastava 101 Empty
PostSubject: Re: Istorija modela Zastava 101   Istorija modela Zastava 101 Empty

Back to top Go down
 
Istorija modela Zastava 101
Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Istorija modela Zastava 101
» Zastava 101 LUX
» Šifarnik modela Zastava
» Ponuda amortizera za vozila stranih marki i modela
» What parts of the Zastava car manufacturers? Koji dijelovi Zastava proizvođača automobila?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ZASTAVA 101 :: Zastava 101 Club :: ISTORIJA ZASTAVE 101 / History of ZASTAVA 101-
Jump to: