| Vadjenje motora | |
|
+5Miljan twist2open Vladislav vlash86 zastava101b 9 posters |
|
Author | Message |
---|
Buki 101 - 55KS
Broj poruka : 53 Datum upisa : 2013-02-24 Godina : 30 Lokacija : Kikinda
| Subject: Vadjenje motora Fri Feb 27, 2015 4:36 pm | |
| Pozdrav svima, nisam se vec dosta dugo javljao Nego da predjem na stvar, sutra treba da izvadim motor iz mog stojadina(Zastava 101 c 1998 godiste), Posto sam potpuno siguran da je vise od 80% vas to vec radilo, zanima me vase iskustvo, oko cega ste se mucili, sta moram da znam da bi ga izvadio bez da ga ostetim, sta od specijalnih alata mi treba i sve tako dalje, pisite sta znate Hvala svima u napred.. P.s Ima plin( ako moze neke do ubaci samo kako najbezbednije da skinem uredjaj sa motora) | |
|
| |
zastava101b Član osnivačkog tima
Broj poruka : 3475 Datum upisa : 2011-12-21 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Subject: Re: Vadjenje motora Fri Feb 27, 2015 6:30 pm | |
| Najbitnije je da imaš viseću dizalicu i kanal.Bez toga je ogromna muka.Moj ti je savet da izvadiš i hladnjak da ga ne bi oštetio.
Plin zavrni na boci ako imaš te ventile.Nisam sa plinom radio,pa tu nemam šta da dodam. | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Fri Feb 27, 2015 6:36 pm | |
| Hvala , da zatvoricu, a imam dizalicu, nemam kanal, ali imam neke kao podmetace, pa mogu da podignem auto na nekih 35 40 stepeni tako da nije problem da se zavucem ispod. Nego odakle da pocnem, tj sta prvo da skinem i odakle da krenem da ga rasparcavam sta da skinem sta ne? | |
|
| |
vlash86 101 - 55KS
Broj poruka : 498 Datum upisa : 2012-01-10
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 2:15 am | |
| Ispusti tecnost iz sistema, sva creva koja su spojena sa motorom od hladnjaka, malog hladnjaka i isparivaca za plin. Poskidaj kontakte i kablove skloni na stranu, sa glave motora usisnu pa onda izduvnu granu a kao sto rece Novica, skini hladnjak da ga ne ostetis i bilo bi dobro da skines i alnaser, bobinu, sirene i te gluposti sa veznog lima. Ako ne moras da skidas motor sa menjacem onda odlicno jer je to mnogo lakse, samo moras da pazis da kada oslobodis menjas sa traverzne da ne ostetis poluosovine tako sto ces podmetnuti ispod menjaca nesto da ne padne dole. Oslobodi menjac sa motora odsrafljivanjem 4 srafa na zvonu menjaca (kljuc 17). Povezi onda motor na dizalicu, podigni malo i skini preostala 2 nosaca ( onu kosku na sredini i glavni nosac sa desnog kosa ). To bi bilo ukratko oko skidanja, mozda sam nesto propustio ali uzivo bi bilo bolje da je neko tu da ti pokaze ko se time vec zezao u proslosti. U svakom slucaju bi bilo dobro da imas jos jedan par ruku kao pomoc, da ne kazem da bi bilo neophodno. | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 10:04 am | |
| Imam, pomocice mi teca, ni on nije mehanicar tako da ce biti zanimljivo, slikacu ja to sve pa cu vas obavestavati o napretku, inace skidam motor zato sto moram da menjam taj deo na limariji na koji se srafi taj donji nosac motora odnosno ovo: pukao je, motor je prakticno na zamlji, drzi se samo na gornjem nosacu, a moram da njenjam i ceo lim kod balans stangle -.- naravno to necu ja raditi, posto bi to bilo katastrofa. A ujedno videcu i da uradim neku generalku motora i da malo ofarbam taj deo gde stoji motor. | |
|
| |
vlash86 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 10:14 am | |
| To je slika bocnog nosaca motora, a donji je drugaciji. | |
|
| |
Vladislav 101 - 55KS
Broj poruka : 416 Datum upisa : 2011-12-21 Godina : 32 Lokacija : Leskovac
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 10:24 am | |
| Mozda ne bi bilo lose da skines i haubu ako mozes, to ce ti puno olaksati obzirom da nemas kanal. Ostatak kao sto je vlash napomenuo, ali ako ga skidas sa menjacem, onda bi morao da oslobodis poluosovine, ja mislim da to mozes tako sto ces da oslobodis balans stanglu i ramena sa glavcine, i da ces onda moci da pomeris tocak ka spolja taman toliko da ispadne krst, i poluosovina je slobodna. | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 10:44 am | |
| Dobro, znate na sta mislim, nisam dobru sliku kopirao skinucu haubu,kao i polu osovine.Videcu da sve skinem sto mogu, da bude lakse da se radi sa njim, uglavnom napravio sam ja neki plan rada, kao sto sam rekao kacicu slike kako napredujem | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 2:08 pm | |
| Evo par slika, skinuo sam karburator, pustio sam antifriz skinuo sva creva, i iskljucio plin. Motor nije cist samo da znate, a auto izgleda uzasno sad. Ali nije tako strasno kako izgleda Ovo je kako sam vezao motor da ne "ispadne" tokom slepanja Ovo je taj nosac sto je pukao Vreme me je prekinulo u radu, a i nisam imao sav potreban alat da nastavim nego kako da ja skinem izduvnu granu? nemam autogeni aparat, ali imam wd i koliko bi posla imao da skidam i menjac pre vadjenja motora ? | |
|
| |
Vladislav 101 - 55KS
Broj poruka : 416 Datum upisa : 2011-12-21 Godina : 32 Lokacija : Leskovac
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 4:00 pm | |
| Za menjac ti treba oko 2 sata najvise, a ako nemas WD probaj sa kocionim uljem u par navrata, natopi krpicu i ostavi preko srafova, ono je retko ko djavo a opet je masno, pa lako prodire izmedju navoja i matice. A ako i tako nece, mora da radi brener. I kad postavis kljuc, stavi neku cev, kao kad skidas tocak, i lagano vuci, trebace ti manje snage. | |
|
| |
Mitke Facebook Moderator
Broj poruka : 746 Datum upisa : 2011-12-26 Godina : 34 Lokacija : Beograd
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 7:31 pm | |
| Sta ce ti aparat za skidanje izduvne grane? | |
|
| |
vlash86 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 8:49 pm | |
| Kao sto rece Vladislav, skidaj haubu obavezno, ja navikao da je nemam u 99% slucajeva pa zaboravih na nju. Pre nego sto budes skidao poluosovine, balans stanglu itd... ispusti svo ulje iz menjaca ( odvrni sraf sa strane levog tocka na najnizoj tacki ), a kada budes vadio poluosovine iz menjaca, pripremi najlon kese koje ces navuci na krstove osovina i zavezi ih da ne ulazi prasina u njih i mesa se sa uljem, jer posle neces morati da se zezas sa pranjem istih. A to sto je puklo je mesto za kacenje donjeg nosaca motora i menjaca tj. "traverzna".
Izduvnu i usisnu granu drze isti srafovi izmedju njih i preporucio bih ti da imas strpljenja oko njih jer ne zelis da ti neki pukne ili da ti pukne brezon u glavi pa posle moras da busis sve i pravis nove navoje. Znaci samo lagano i prskaj wd-om ili kocionim uljem i popustice. I naravno obavezno ih zameni kada budes vracao sve nazad.
Toliko od mene za sada, a ako bude trebalo jos nesto tu sam | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 10:40 pm | |
| Hvala momci, naravno poslusacu vas u svakom slucaju, malo pre se vratio od automehanicara(bio po jos koji savet) i on mi ono narodski rekao: "Odvrnes sve srafove od nosaca i pustis ga da rokne, a onda kad rokne uzmes skoljku izdignes preko motora i gurnes je nazad" kaze tako je najlakse i najbrze tu je sad i mali nedostatak alata | |
|
| |
twist2open Ambasador partnerskog kluba
Broj poruka : 670 Datum upisa : 2011-12-25 Godina : 48 Lokacija : Ljubljana
| Subject: Re: Vadjenje motora Sat Feb 28, 2015 11:59 pm | |
| Ja sam izvadio motor tako, da sam ga podmetnuo, skinuo sve nosaće, haubu, oslobodio menjać i poskidao grane i sa prijateljem na ruke izvukao. Nije jako težak. A vraćao sam ga tako, da sam motor i menjać sklopio napolju, stavio na kolica, kao sto vidis na slici: Preporučujem da ga sklopiš napolju, jer ces jako tesko da uzubiš menjać, ako ti je motor u autu... I onda je kolega podigao auto, a ja sam gurnuo kolica ispod auta. Auto smo dizalicama sa leve i sa desne strane spustali na kolica, do nivoa da smo mogli našrafiti nosaće... | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sun Mar 01, 2015 10:52 am | |
| Daleko sam ja jos od vracanja motora ali pricao sam sa tecom kaze da i on misli da ce biti lakse tako da ga spustimo na nesto pa da ga izvucemo | |
|
| |
Mitke Facebook Moderator
Broj poruka : 746 Datum upisa : 2011-12-26 Godina : 34 Lokacija : Beograd
| Subject: Re: Vadjenje motora Sun Mar 01, 2015 1:49 pm | |
| Ja sam vadio na ruke sa drugarom, izvlacili smo ga odozgo, no imas vise nacina pa kako ti je lakse | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Sun Mar 01, 2015 6:37 pm | |
| Mislim da cu ga spustim na neku paletu. Evo malo danasnjih slicica Auspuh oslobodjen samo treba da se zavucem i skinem ga ;D Presao na skidanje homokinetickog i tu nastao problem Ne mogu sponu da izvadim... Moj spasioc samo da kazem, nemam nista cime bi mogao da grejem sponu pa tako da je izvadim, imam cekic, probao sam i tako, ali ne mogu da udarim odozdo jer nemam kanal a ne mogu ni da podignem mnogo vise imate neku ideju? i nisam udarao po srafu! | |
|
| |
Miljan Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Broj poruka : 3293 Datum upisa : 2011-12-20 Godina : 38 Lokacija : Nis
| Subject: Re: Vadjenje motora Sun Mar 01, 2015 9:27 pm | |
| Odakle tebi na Skali takav auspuh kad treba dvocevka da bude jel to neko menjao pre ? Da bi izvadio homokineticki moras da odsrafis rame sa skoljke (kljuc 19) i balans stangle (22). | |
|
| |
jollyjumper Ambasador partnerskog kluba
Broj poruka : 321 Datum upisa : 2012-01-10
| Subject: Re: Vadjenje motora Sun Mar 01, 2015 9:37 pm | |
| Mislio sam da je moj motorni prostor uzas prljav i prasnjav, ali ti si me pokopao skroz. Lepsi zvuk ima ova grana...manjak snage, ali 101 | |
|
| |
Miljan Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Broj poruka : 3293 Datum upisa : 2011-12-20 Godina : 38 Lokacija : Nis
| Subject: Re: Vadjenje motora Sun Mar 01, 2015 9:49 pm | |
| Meni se ne svidja zvuk sa ovom, lepsi sa dvocevkom Pa ovo nista nije, da vidis ti kakvi meni sve dolaze, mora prvo srafcigerom da ocistis ulje i blato da bi gedoru natakao na sraf. | |
|
| |
jollyjumper Ambasador partnerskog kluba
Broj poruka : 321 Datum upisa : 2012-01-10
| Subject: Re: Vadjenje motora Mon Mar 02, 2015 12:17 am | |
| Mozda ga na leto operem ako bude bio dobar. Meni se ne dopada ono rezanje sa dvocevkom...prepoznas ga na kilometar | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Mon Mar 02, 2015 5:04 am | |
| Menjana je cela grana a prljav je zato sto je moj prepametni ocuh prosuo ulje po celom motoru -.- navodno ostavio je punu otvorenu bocu ulja na filteru za vazduh... A i jednom mi je crevo naprslo pa ima i od toga malo. Kad skinem bice jedno ribanje | |
|
| |
vlash86 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Mon Mar 02, 2015 6:59 pm | |
| Nemoj da skidas usisnu i izduvnu granu dok ne izvadis motor napolje, jer ce ti biti lakse posle da skines a izduvnu granu mozes i da iskoristis kada budes vadio motor napolje, ako budes podizao motor. Osovine ne moras da vadis sa strane tocka, tu samo skini rame sa pracke i sa ramena svuci balans stanglu, a posle toga odsrafi 3 srafa kod menjaca i odatle izvuci osovine. Tako ti je lakse.
E da, skini i sajlu kvacila sa zvona, to sam zaboravio | |
|
| |
Buki 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Mon Mar 02, 2015 7:53 pm | |
| vlash ti pricas to za skidanje motora odozdo? | |
|
| |
vlash86 101 - 55KS
| Subject: Re: Vadjenje motora Mon Mar 02, 2015 8:13 pm | |
| Za oba nacina obavi tako sto sam napisao. Samo je razlika u tome sto ako vadis motor podizanjem onda bi mogao da iskoristid izduvnu granu za dodatno kacenje | |
|
| |
Sponsored content
| Subject: Re: Vadjenje motora | |
| |
|
| |
| Vadjenje motora | |
|