Većina nas, vozača Zastave 101 Standard, susreće se sa posledicom godišta naših automobila – bukom.
Dva velika razloga buke lako se mogu rešiti za ne tako veliki novac, naravno dole pomenuti efekti su realni ako je auspuh vašeg auta u dobrom stanju.
PRVI RAZLOG
Z101 Standard opremljena je gumenim prostirkama patosa ispof kojih je fabrički ugrađivan sloj filca ili katranisanog filca(na pregradnom zidu između motora i kabine.
Kako godine prolaze, a kola sve više propuštaju vodu, filc se polko razgrađuje i pretvara se u visoko vodo-upijajuće ’’krpe’’. Na mnogim 101 pomenuti fic su uglavnom izbacili limari koji su krpili nagrižene patose ili savesne dede koji su znali da će ih fil jednog dana poslati kod limara.
Na mom 101 otac je izbacio filc još krajem osamdesetih godina. I od tada, pa do relativno skoro buka u kabini je bila izrazita, a i hladnoća u predelu nogu nije bila nepoznanica.
PROBLEM SAM REŠIO ukrajanjem prostirki od materijala ’’Kondor’’ koji se koristi za izolaciju podova kupatila. NIKAKO NE ZATAPAJTE PATOS KONDOROM- mnogi bi u startu krenuli sa ovakvim rešenjem koje je najefikasnije, ali to je jako loša praksa zbog stvaranja kondenzacionih džepova na podu. JEDNOSTAVNO UKROJITE kondor i zasecanjem ga uklopite na sva mesta savijanja i izbušite dve rupe za odvod vode (najbolje zumbom).
DRUGI RAZLOG
Većina starih 101 bi trebalo da ima nosač auspuh koji vezuje kućište menjača sa ktivinom izduvne cevi ispod motora. Fabrički, između kutije menjača i nosača auspuha i izmeću matica koje stežu pomenuti nosač i nosača su se nalazili gumeni prstenovi.
Kako godine idu, idu i radovi, a naši majstori uglavnom nemaju strpljenja za sitnice, pomenuti gumeni prstenovi ili nikada nisu vraćeni ili su jednostavno izgubljeni, a nosač auspuha je pritegnut direktno na kutiju menjača. Prenoseći vibracije i buku izduva u šupljine kutije menjača koja rezonancijom dodatno pojačava zvuk.
PROBLEM SAM REŠIO poturanjem 4 gumice za reparaciju zadnjeg kočionog cilindra Z101 – dve manžetnice (prašinarke) sam stavio iznad nosača auspuha, a do menjača jer one stezanjem pokrivaju veću površinu, a dve gumice ’’radilice’’ sam postavio izmeću navrtki i nosača auspuha.
Verujem da je većina entuzijasta već tražila svoje rešenje, zato molim da u ovoj rubrici napišete i Vaš način.
A onima koji ništa do sada nisu pokušali, savetujem primenu makar DRUGOG RAZLOGA i promenu ćete brzo uočiti.
Autor: Novica Marković