Evo da vam kazem moj nacin i kako sam se ja resio buke.
Rezervisi 3 dana ili oko 20 radnih sata(ako radis sam). Nadzi neki otpad
.
Potrebno:
Za motorni prostor:
Izolaciju za haubu od nekog dizelasa-operi i prekroj prema haubi 101. Rubove porubi na sivacoj masini. Kupi plasticna kopca-ili kako da ih vec kazem, sto manje to bolje.
Izolacija od nekog dizelasa za pregradni zid- sa aluminiuskom folijom . Lepo ispeglaj (ali ne i one piramidaste nabore nego same forme) da poramnas kako bi prilagodio svom pregradnom.
Za kabinu, krov, vrata i gepek
Condorin oko 5m2
Filc debljine oko 1cm-nemoj vise jer nemoze da se formira kako treba. Ili kupi nov(azmafon) ili uzmi od starije madrace ili duseka.
Za vrata, ispod tapacira sindzer debljine 1cm (sa nekog duseka)
Oko pola kila lepka, neostik, ili idite do tapacere da vam daju neki.
Sa motornjeg prostora ocisti haubu i proveri dali ima negde rdze i resi to.
Izvadi stitnik alternatora i linije za gorivo i glicerin (neeeezno)
Probusi rupe na haubi za kopca ali samo na ojacanja nemoj na sali lim haube(znam da se podrazumeva ali eto da kazem). Zastiti busotine protiv korozije.
Postavi vec prekrojeni filc.
Od istog filca tapaciraj kutiju za ventilaciju.
Polako oblozi pregradni zid i pritom lepo formiraj nemoj da zuris. Za donji deo mora da bude sa aluminiumskom oplatom a za deo iza rezervne gume moze i bez.
U motornom prostoru radis samo sa meterijale koje si skupio sa nekog donatora odnosno fabricke izolacije za motorni prostor.
Kabina
Povadi sve
, ali bas sve, sal tablu, sedista tapaciri, soferke prednja i zadnja, nebo i td.
Ocisti, zakrpi, odvodne rupe zatvori, zastiti sa minimumom, alkobitom, bodyjem ili sta vi je vec pri ruci.
Kondorin od 3mm je oko 15 evra 10m2 tako da delite rolnu sa nekim.
Radite kad je temperatura iznad 25 stepeni jer tada kondorin traka nije kruta. Polako krojite sve delove prema povrsini (nemora da budu velike komade jer cete ih preklopiti.
U krov najbolje je da ubacite materijal ko mause pad, ili odkupite stare mause padove sa nekog internet kafea za smesnu cenu. Ja sam naso neke prostirke za rucavanje od istog materijala.
To lepite lepkom, na krov nikako grejanje.Odlepite najlon sa vec krojene komade kondorina i grejanjem sa rucnim let plamenikom lepite ih na sasiju. Radite vrlo pedantno i polako a najbolje je da za ovu fazu imate pomoc. pazite da se ne zapalite plamenjakom i obavezno koristite zastitne rukavice i to one najdeblje.
Lepite kondorin sa laganim pritiskom, nemojte da zurite jer se stvaraju vazdusni dzepovi i obavezno krajevi da se preklope.
Odradite i zadnja krila, koseve, stubove , petta vrata(pazite na odvodna crevca), zadnji vezni lim...slobodno preterajte.
Kad ste izlepili ceo auto na redu je filc.
Filc krojite u sto vece komade ali pazite da ne smeta pri montazi drugih elemenata.
Grejte polako kondorin i lepite filc direktno na njega. Gde ima kondorin stavite i filc osim ako prostor ne dozvoljava da se ubaci.
Kad ste to zavrsili vratite fabricki filc na krovi i montirajte nebo.
Vrata
Krojte sunder prema tapacirima i pazite na otvore za zabice.
Restavrirajte najlone za zastitu od vode (obavezno)
Ocistite i zastitite vrata.
Spakujte sundzer medzu tapacite i vrata (najbolje da to lepkom fiksirate)
Spakujte sve na svoje mesto i pritom pazite da nista ne gurate na silu nego polako modifikujte materijale koje ste ubacili.
Sa ovim ste dodali oko 10kg materijala na fabricku tezinu vaseg auta.
Ali dok ovo odradite skinucete 5kg vlastite tezine
.
Auto necete prepoznati a i dobro je znati da ste proverili stanje karoserije.
Ostaje sada da sredite stvari koje dosad niste suli, drhtanje branika, podkrila, lajsni, kopca i slicno.
Cela stvar kod mene je kostala oko 10 evra ali ne brojim kondorin jer nisam platio za njega a alkobit , body i osnovnu boju sam vec imao.
Ovako sam ja radio i zadovoljan sam rezultatima.
Pozdrav