ZASTAVA 101
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZASTAVA 101

Udruženje ljubitelja automobila ZASTAVA 101 / Association of ZASTAVA 101 fans

HomeHome  Latest imagesLatest images  RegisterRegister  Log inLog in  

ZASTAVA 101 FORUM JE AKTIVAN, Registrujte se za pun pristup! ZASTAVA 101 FORUM IS ACTIVE! Register for full access.

Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD

Go down 
+4
ApolloNs
Miljan
danilo101
zastava101b
8 posters
AuthorMessage
zastava101b
Član osnivačkog tima
Član osnivačkog tima
zastava101b

Broj poruka : 3475
Datum upisa : 2011-12-21
Godina : 37

Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD Empty
PostSubject: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 12:41 pm

Većina nas, vozača Zastave 101 Standard, susreće se sa posledicom godišta naših automobila – bukom.
Dva velika razloga buke lako se mogu rešiti za ne tako veliki novac, naravno dole pomenuti efekti su realni ako je auspuh vašeg auta u dobrom stanju.

PRVI RAZLOG
Z101 Standard opremljena je gumenim prostirkama patosa ispof kojih je fabrički ugrađivan sloj filca ili katranisanog filca(na pregradnom zidu između motora i kabine.
Kako godine prolaze, a kola sve više propuštaju vodu, filc se polko razgrađuje i pretvara se u visoko vodo-upijajuće ’’krpe’’. Na mnogim 101 pomenuti fic su uglavnom izbacili limari koji su krpili nagrižene patose ili savesne dede koji su znali da će ih fil jednog dana poslati kod limara.
Na mom 101 otac je izbacio filc još krajem osamdesetih godina. I od tada, pa do relativno skoro buka u kabini je bila izrazita, a i hladnoća u predelu nogu nije bila nepoznanica.
PROBLEM SAM REŠIO ukrajanjem prostirki od materijala ’’Kondor’’ koji se koristi za izolaciju podova kupatila. NIKAKO NE ZATAPAJTE PATOS KONDOROM- mnogi bi u startu krenuli sa ovakvim rešenjem koje je najefikasnije, ali to je jako loša praksa zbog stvaranja kondenzacionih džepova na podu. JEDNOSTAVNO UKROJITE kondor i zasecanjem ga uklopite na sva mesta savijanja i izbušite dve rupe za odvod vode (najbolje zumbom).

DRUGI RAZLOG
Većina starih 101 bi trebalo da ima nosač auspuh koji vezuje kućište menjača sa ktivinom izduvne cevi ispod motora. Fabrički, između kutije menjača i nosača auspuha i izmeću matica koje stežu pomenuti nosač i nosača su se nalazili gumeni prstenovi.
Kako godine idu, idu i radovi, a naši majstori uglavnom nemaju strpljenja za sitnice, pomenuti gumeni prstenovi ili nikada nisu vraćeni ili su jednostavno izgubljeni, a nosač auspuha je pritegnut direktno na kutiju menjača. Prenoseći vibracije i buku izduva u šupljine kutije menjača koja rezonancijom dodatno pojačava zvuk.
PROBLEM SAM REŠIO poturanjem 4 gumice za reparaciju zadnjeg kočionog cilindra Z101 – dve manžetnice (prašinarke) sam stavio iznad nosača auspuha, a do menjača jer one stezanjem pokrivaju veću površinu, a dve gumice ’’radilice’’ sam postavio izmeću navrtki i nosača auspuha.

Verujem da je većina entuzijasta već tražila svoje rešenje, zato molim da u ovoj rubrici napišete i Vaš način.
A onima koji ništa do sada nisu pokušali, savetujem primenu makar DRUGOG RAZLOGA i promenu ćete brzo uočiti.

Autor: Novica Marković
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info/t3348-istorijsko-naslee-zas
danilo101
SPECIAL
SPECIAL
danilo101

Broj poruka : 1722
Datum upisa : 2011-12-22
Godina : 28

Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD Empty
PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 12:55 pm

kod mene veliku buku stvara krov,i to najcesce kad se stoji na semaforu,izgleda da se otkacila ona dascica koja drzi krovni tapacir i kad auto stoji ona vibrira i stvara buku,da li to znaci da mora da se skida ceo krovni tapacir pa da se sve izvnova srafi ili ima i neko drugo i lakse resenje Surprised
Back to top Go down
Miljan
Počasni ambasador i član osnivačkog tima
Miljan

Broj poruka : 3293
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 38

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 1:05 pm

Verovatno je puklo, ili se odvarilo poprecno ojacanje krova pa vibrira i pravi buku, mora da se skine krovni tapacir i da se zavari to.
Vidjao sam takve slucajeve, osim toga nema nista drugo sto bi moglo da lupka.
Back to top Go down
https://zastava101.serbianforum.info
ApolloNs
Član osnivačkog tima
Član osnivačkog tima
ApolloNs

Broj poruka : 867
Godina : 40

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 1:06 pm

nije daščica nego žica. skineš keder i zubiće koji drže nebo pa proviriš de se otkačilo.
Back to top Go down
danilo101
SPECIAL
SPECIAL
danilo101

Broj poruka : 1722
Datum upisa : 2011-12-22
Godina : 28

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 1:15 pm

znaci sve mora da se skidaKako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD WallbashKako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD WallbashKako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD Wallbash
Back to top Go down
ApolloNs
Član osnivačkog tima
Član osnivačkog tima
ApolloNs

Broj poruka : 867
Godina : 40

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 1:19 pm

možda ne mora. otvori taj deo odakle dolazi sumnjiv zvuk. možda se samo izvukla noseća žica pa je rukom namestiš
Back to top Go down
Miljan
Miljan

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Dec 26, 2011 2:12 pm

Ne moze ona da se izvuce ako se nije rasila obloga krova, a to bi se videlo spolja.
Back to top Go down
zastava101b
Član osnivačkog tima
Član osnivačkog tima
zastava101b

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyTue Dec 27, 2011 1:42 am

To tandrkanje može dolaziti i od vibracija nosača neba... Mada je najčeđe krivo pomenuto ojačanje.
Back to top Go down
Macko
101 - 55KS
101 - 55KS
Macko

Broj poruka : 129
Datum upisa : 2011-12-24
Godina : 48

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Jan 09, 2012 3:42 am

Evo da vam kazem moj nacin i kako sam se ja resio buke.
Rezervisi 3 dana ili oko 20 radnih sata(ako radis sam). Nadzi neki otpad Smile .
Potrebno:

Za motorni prostor:
Izolaciju za haubu od nekog dizelasa-operi i prekroj prema haubi 101. Rubove porubi na sivacoj masini. Kupi plasticna kopca-ili kako da ih vec kazem, sto manje to bolje.
Izolacija od nekog dizelasa za pregradni zid- sa aluminiuskom folijom . Lepo ispeglaj (ali ne i one piramidaste nabore nego same forme) da poramnas kako bi prilagodio svom pregradnom.

Za kabinu, krov, vrata i gepek
Condorin oko 5m2
Filc debljine oko 1cm-nemoj vise jer nemoze da se formira kako treba. Ili kupi nov(azmafon) ili uzmi od starije madrace ili duseka.
Za vrata, ispod tapacira sindzer debljine 1cm (sa nekog duseka)
Oko pola kila lepka, neostik, ili idite do tapacere da vam daju neki.

Sa motornjeg prostora ocisti haubu i proveri dali ima negde rdze i resi to.
Izvadi stitnik alternatora i linije za gorivo i glicerin (neeeezno)
Probusi rupe na haubi za kopca ali samo na ojacanja nemoj na sali lim haube(znam da se podrazumeva ali eto da kazem). Zastiti busotine protiv korozije.
Postavi vec prekrojeni filc.

Od istog filca tapaciraj kutiju za ventilaciju.
Polako oblozi pregradni zid i pritom lepo formiraj nemoj da zuris. Za donji deo mora da bude sa aluminiumskom oplatom a za deo iza rezervne gume moze i bez.
U motornom prostoru radis samo sa meterijale koje si skupio sa nekog donatora odnosno fabricke izolacije za motorni prostor.

Kabina
Povadi sve What a Face , ali bas sve, sal tablu, sedista tapaciri, soferke prednja i zadnja, nebo i td.
Ocisti, zakrpi, odvodne rupe zatvori, zastiti sa minimumom, alkobitom, bodyjem ili sta vi je vec pri ruci.
Kondorin od 3mm je oko 15 evra 10m2 tako da delite rolnu sa nekim.
Radite kad je temperatura iznad 25 stepeni jer tada kondorin traka nije kruta. Polako krojite sve delove prema povrsini (nemora da budu velike komade jer cete ih preklopiti.
U krov najbolje je da ubacite materijal ko mause pad, ili odkupite stare mause padove sa nekog internet kafea za smesnu cenu. Ja sam naso neke prostirke za rucavanje od istog materijala. To lepite lepkom, na krov nikako grejanje.

Odlepite najlon sa vec krojene komade kondorina i grejanjem sa rucnim let plamenikom lepite ih na sasiju. Radite vrlo pedantno i polako a najbolje je da za ovu fazu imate pomoc. pazite da se ne zapalite plamenjakom i obavezno koristite zastitne rukavice i to one najdeblje.
Lepite kondorin sa laganim pritiskom, nemojte da zurite jer se stvaraju vazdusni dzepovi i obavezno krajevi da se preklope.
Odradite i zadnja krila, koseve, stubove , petta vrata(pazite na odvodna crevca), zadnji vezni lim...slobodno preterajte.

Kad ste izlepili ceo auto na redu je filc.
Filc krojite u sto vece komade ali pazite da ne smeta pri montazi drugih elemenata.
Grejte polako kondorin i lepite filc direktno na njega. Gde ima kondorin stavite i filc osim ako prostor ne dozvoljava da se ubaci.
Kad ste to zavrsili vratite fabricki filc na krovi i montirajte nebo.
Vrata
Krojte sunder prema tapacirima i pazite na otvore za zabice.
Restavrirajte najlone za zastitu od vode (obavezno)
Ocistite i zastitite vrata.
Spakujte sundzer medzu tapacite i vrata (najbolje da to lepkom fiksirate)
Spakujte sve na svoje mesto i pritom pazite da nista ne gurate na silu nego polako modifikujte materijale koje ste ubacili.

Sa ovim ste dodali oko 10kg materijala na fabricku tezinu vaseg auta.
Ali dok ovo odradite skinucete 5kg vlastite tezine Smile .
Auto necete prepoznati a i dobro je znati da ste proverili stanje karoserije.
Ostaje sada da sredite stvari koje dosad niste suli, drhtanje branika, podkrila, lajsni, kopca i slicno.
Cela stvar kod mene je kostala oko 10 evra ali ne brojim kondorin jer nisam platio za njega a alkobit , body i osnovnu boju sam vec imao.
Ovako sam ja radio i zadovoljan sam rezultatima.
Pozdrav afro

Back to top Go down
Macko
101 - 55KS
101 - 55KS
Macko

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyMon Jan 09, 2012 3:46 am

zastava101b wrote:
Većina nas, vozača Zastave 101 Standard, susreće se sa posledicom godišta naših automobila – bukom.
Dva velika razloga buke lako se mogu rešiti za ne tako veliki novac, naravno dole pomenuti efekti su realni ako je auspuh vašeg auta u dobrom stanju.

PRVI RAZLOG
Z101 Standard opremljena je gumenim prostirkama patosa ispof kojih je fabrički ugrađivan sloj filca ili katranisanog filca(na pregradnom zidu između motora i kabine.
Kako godine prolaze, a kola sve više propuštaju vodu, filc se polko razgrađuje i pretvara se u visoko vodo-upijajuće ’’krpe’’. Na mnogim 101 pomenuti fic su uglavnom izbacili limari koji su krpili nagrižene patose ili savesne dede koji su znali da će ih fil jednog dana poslati kod limara.
Na mom 101 otac je izbacio filc još krajem osamdesetih godina. I od tada, pa do relativno skoro buka u kabini je bila izrazita, a i hladnoća u predelu nogu nije bila nepoznanica.
PROBLEM SAM REŠIO ukrajanjem prostirki od materijala ’’Kondor’’ koji se koristi za izolaciju podova kupatila. NIKAKO NE ZATAPAJTE PATOS KONDOROM- mnogi bi u startu krenuli sa ovakvim rešenjem koje je najefikasnije, ali to je jako loša praksa zbog stvaranja kondenzacionih džepova na podu. JEDNOSTAVNO UKROJITE kondor i zasecanjem ga uklopite na sva mesta savijanja i izbušite dve rupe za odvod vode (najbolje zumbom).

DRUGI RAZLOG
Većina starih 101 bi trebalo da ima nosač auspuh koji vezuje kućište menjača sa ktivinom izduvne cevi ispod motora. Fabrički, između kutije menjača i nosača auspuha i izmeću matica koje stežu pomenuti nosač i nosača su se nalazili gumeni prstenovi.
Kako godine idu, idu i radovi, a naši majstori uglavnom nemaju strpljenja za sitnice, pomenuti gumeni prstenovi ili nikada nisu vraćeni ili su jednostavno izgubljeni, a nosač auspuha je pritegnut direktno na kutiju menjača. Prenoseći vibracije i buku izduva u šupljine kutije menjača koja rezonancijom dodatno pojačava zvuk.
PROBLEM SAM REŠIO poturanjem 4 gumice za reparaciju zadnjeg kočionog cilindra Z101 – dve manžetnice (prašinarke) sam stavio iznad nosača auspuha, a do menjača jer one stezanjem pokrivaju veću površinu, a dve gumice ’’radilice’’ sam postavio izmeću navrtki i nosača auspuha.

Verujem da je većina entuzijasta već tražila svoje rešenje, zato molim da u ovoj rubrici napišete i Vaš način.
A onima koji ništa do sada nisu pokušali, savetujem primenu makar DRUGOG RAZLOGA i promenu ćete brzo uočiti.

Autor: Novica Marković

Daj slikaj na koje gumice mislis, izludu me vibracije menjaca.
Pozdrav
Back to top Go down
zastava101b
Član osnivačkog tima
Član osnivačkog tima
zastava101b

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyTue Jan 10, 2012 11:17 am

To su najobicnije okrugle gumice za kocione cilindre... kad budem stigao, saljem fotku...
Back to top Go down
Miljan
Miljan

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyTue Jan 10, 2012 12:38 pm

Fabricki u tim gumicama postoji metalna caura koja ne dozvoljava da se gumica previse stegne maticom jer onda nema prostora za amortizovanje vibracija.
Identicne gumice se nalaze na spoju motora brisaca i nosaca poluga. Ima ih i na nosacu Yugovog motora zadnjeg brisaca.

Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD Brisac1 Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD Brisac4
Back to top Go down
Avram '90
101 - 55KS
101 - 55KS
Avram '90

Broj poruka : 277
Datum upisa : 2011-12-25

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyWed Jan 11, 2012 1:47 pm

10e je malo da nema šanse! Razz
Ja već polako pripremam za proleće i leto materijal za ugradnju na auto za zvučnu izolaciju i neće biti ispod 50e sigurno!
Back to top Go down
Miljan
Miljan

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyWed Jan 11, 2012 5:39 pm

Skinite izolaciju od neke Skale na otpadu, Skale su duplo tise unutra od starijih Keceva.
Back to top Go down
Macko
101 - 55KS
101 - 55KS
Macko

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyWed Jan 11, 2012 8:19 pm

Avram '90 wrote:
10e je malo da nema šanse! Razz
Ja već polako pripremam za proleće i leto materijal za ugradnju na auto za zvučnu izolaciju i neće biti ispod 50e sigurno!

Ja sam tako uradio i toliko potrosio pa sad ti vidi Smile .
Pozdrav
Back to top Go down
Vladislav
101 - 55KS
101 - 55KS
Vladislav

Broj poruka : 416
Godina : 32

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyThu Feb 16, 2012 8:59 pm

Posto imam staklenu vunu kuci ostala odnekud, Isover debela, vrlo kvalitetna, razmisljao sam da je ubacim u zadnje koseve tj. ispod obloga plasticnih. Vlaga nije problem, ne pusta vodu ali bi ih svakako zastitio nekim najlonom. E sad, isplati li se da se to odradi, verujem da bi se smanjila buka koliko-toliko? scratch
Back to top Go down
Avram '90
101 - 55KS
101 - 55KS
Avram '90

Broj poruka : 277
Datum upisa : 2011-12-25

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyThu Feb 16, 2012 9:55 pm

Ona je valjda za termoizolaciju,mada od viška ne boli glava! biggrin
Back to top Go down
Vladislav
101 - 55KS
101 - 55KS
Vladislav

Broj poruka : 416
Godina : 32

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyThu Feb 16, 2012 10:35 pm

E da to sam zaboravio, pogotovu sad zimi bi bilo toplije, a razmisljam i da stavim na jos neka mesta ali razmislicu.
Back to top Go down
m.aged
Ambasador partnerskog kluba
m.aged

Broj poruka : 270
Datum upisa : 2011-12-28

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyFri Feb 17, 2012 9:30 pm

I'm sorry, I'm writing here,(I did not want a new topic), is very noisy when it's cold every winter speedometer.
What is the problem?
Back to top Go down
Miljan
Miljan

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyFri Feb 17, 2012 10:04 pm

Problem is the speedometer cable.
Back to top Go down
m.aged
m.aged

Broj poruka : 270
Datum upisa : 2011-12-28

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD EmptyFri Feb 17, 2012 10:24 pm

Thank you for the answer is in reserve, replacing tomorrow, I thought that the speedometer will be wrong.
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD   Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD Empty

Back to top Go down

Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD / How to reduce noise in the cab Z 101 STANDARD
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Kako smanjiti buku u kabini Z 101 STANDARD
» Kako zadihtovati zadnje staklo?
» Kako frizirati Zastavu 101?
» Old school saveti za zimu / Old school tips for winter
» Kako popraviti grejanje u 101