ZASTAVA 101
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZASTAVA 101

Udruženje ljubitelja automobila ZASTAVA 101 / Association of ZASTAVA 101 fans
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  RegisterRegister  Log inLog in  

ZASTAVA 101 FORUM JE AKTIVAN, Registrujte se za pun pristup! ZASTAVA 101 FORUM IS ACTIVE! Register for full access.

 

 Povezivanje pojačala i vufera u kolima

Go down 
AuthorMessage
Dokic
Priznanje za doprinos 101 Klubu
Priznanje za doprinos 101 Klubu
Dokic


Broj poruka : 1158
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 37
Lokacija : Boljetin,Donji Milanovac

Povezivanje pojačala i vufera u kolima Empty
PostSubject: Povezivanje pojačala i vufera u kolima   Povezivanje pojačala i vufera u kolima EmptyWed Dec 21, 2011 5:30 pm

Prvo, oprema koja vam je potrebna:

1. Pojacalo;
2. Komplet kablova;
3. Kuciste za osigurac i odgovarajući osigurac;
4. Različiti srafcigeri, klesta, metalna sajla itd.;
5. Izolir traka;
6. Razni prikljucci i terminali za povezivanje;

Od kablova ce vam trebati:
1) 5 metra naponskog (+) kabla; 2) 1 metar naponskog (-) kabla za uzemljenje (ili 5 metara ako planirate da provlacite i kablove za uzemljenje (-) od akumulatora); 3) 5 metara >cinc< (RCA) kablova; 4) 5 metra remote kabla (obicno ide uz RCA kabl). Oko pitanja debljine kabla koji je potreban za vaše pojačalo, pogledajte ovu tabelu:
Vrednosti kabla izrazene su u mm2

Ukupna snaga [W] RMS Duzina kabla
1,2m 2,5m 4m 5m 6,5m
100 6 8 10 10 20
200 8 10 10 20 20
400 10 10 20 20 20
600 10 20 20 20 20
800 20 20 20 30 30
1000 20 20 30 30 30
1400 20 30 30 30 30


(uvek je bolje staviti deblji nego tanji kabl, pa i ako kasnije planirate jos pojacala bolje je da stavite u pocetku debeli kabl, nego da naknadno provlacite sve iz pocetka). Nemojte da zaboravite da debljina naponskog (+) kabla i kabla za uzemljenje (-) mora obavezno biti ista!

Sto se tice osiguraca, stavite osigurac iste vrednosti kao onaj koji se nalazi na samom pojacalu (ako ih ima vise onda njihov zbir). U praksi dosta ljudi stavlja osigurace manje vrednosti, jer retko kada pojacalo od npr. 40 Ampera povuče svih 40, tako da moze da se stavi i osigurac od 30A. Naravno, zbog ovoga osigurac može ćesće da pregori, ali bolje da vam pregori osigurac od 200 dinara nego ceo sistem.

Pre nego sto krenete sa bilo kakvim poslom, prvo skinite negative (-) klemu sa akumulatora kako bi ste se zastitili od bilo kakvih strujnih opasnosti. Uzmite desetak cm naponskog (+) kabla i isecite ga. Tih 10 cm će biti na potezu izmedju akumulatora i kucista za osigurac (ova razdaljina bi trebala da bude sto manja, zato sto je ona jedina koja nije >osigurana< tj. zasticena osiguracem), koji dolazi u paketu kablova za instalaciju pojacala. Na jedan vrh tog kabla od 10cm stavite okrugli prikljucak uz pomoć kojeg će te ga prikljuciti na klemu od akumutalora (ili ako imate specijalne kleme, kabl ubacite direktno u njih), a drugi kraj ubacite u kuciste od osiguraca. Osigurac stavite tek kada zavrsite sav posao! Ostatak kabla (tj. ostalih 4,9 metara) ubacite u drugi kraj kucista, a drugi kraj tog kabla će te kasnije provuci do gepeka.


Pokusajte da nadjete već postojecu rupu kroz koju će te provuci vas naponski kabl iz dela gde je motor ka kabini. Obicno postoje rupe sa gumenim poklopcima (kroz koje možda vec prolazi neki kabl), i ako takva rupa postoji, provucite kabl kroz nju (naravno prvo izvucite gumeni poklopac, koji je ponekad veoma tezak za vađenje, a kada provucete kabl rupu zatvorite. Još jedan nacin da provucete kabl je izmedju duplog lima kod prednjeg krila automobila (kabl bi trebao da izadje negde kod vrata). Ako pak niste te sreće da postoji rupa, probusite sami novu. Nemojte ovo da vas plasi, znaci - samo nadjite mesto gde bi mogli da probusite, ali pazite gde ce rupa izlaziti sa druge strane, da u isto vreme ne probusite slucajno nesto što ne bi ste smeli! Kada probusite tu rupu, dobro ismirglajte ivice da ne budu ostre, a kada provucete kabl rupu zatvorite diht-masom ili necim slicnim. Za dalje provlacenje kabla će vam mnogo pomoći metalna sajla (ili slična elasticna sipka). Sa njom mozete proveriti i gde rupa izlazi sa druge strane. Kod provlačcenja kabla do kabine zavezite vrh kabla na sajlu i uz pomoc nje provucite kabl do kabine.

Sada na red dolazi >rasturanje< kabine. Znaci, skinite sve potrebne plastike ispod volana, kod vrata itd. Za to cete morati da skinete dosta srafova, kao i zabica koje malo većom silom morate povuci. Mozda cete morati i da skinete tepih automobila. Naponske kablove od kabine provucite pored vrata (ispod plastike pragova naravno!) do gepeka. Zadnje sediste izbacite ako je moguce, jer ce vam biti mnogo lakse kasnije kod provlacenja samih kablova. Ako zelite, mozete pored naponskih (+) kablova provuci i ground (-) kablove od akumulatora (za uzemljenje), ako ne - povezacete ih negde na sasiju u gepeku. Dakle, sada smo dovukli naponske kablove do gepeka.

Vracamo se u kabinu. Izvucite plejer!Pozadi, u ulaze plejera ćete povezati RCA i remote kabl (RCA nemojte povezivati dok ne povežete ground (-) od pojacala, jer u suprotnom mogu da vam pregore osiguraci u plejeru!!). RCA jednostavno ubacite u dzekove predvidjene za to, a za remote nadjite zicu (obicno je plave boje) koja izlazi iz plejera (tj. iz velikog ISO konektora) i spojite je sa remote kablom, koji ide do pojacala. RCA i remote kabl NIKAKO NEMOJTE provlaciti sa iste strane kao i naponske kablove, zato što kasnije moze doći do smetnji i zujanja u zvuku sa pojacala,sto naravno ne zelite.Sada provucite kablove ispod volana do vrata i dalje do gepeka, kao sto ste uradili sa naponskim. Sada imate RCA, remote i naponske kablove dostupne u vasem gepeku.

Na red dolazi nalazenje idealnog mesta za vase pojacalo.Tu treba obratiti paznju na vise stvari. Prvo, pojacalo treba da ima dosta mesta da se hladi, a ako ima ventilator, strana na kojoj se on nalazi mora imati prostora da "usisava" vazduh. Dalje, izmedju pojacala i podloge treba da ima barem par milimetara mesta kako bi se ono lakse hladilo, a ako je podloga od metala, ne bi bilo lose da stavite tanak sloj gume izmedju da ne bi kasnije doslo do smetnji! Na red dolazi povezivanje. Na kraj naponskog kabla stavite konektor (ako ste kupili kablove u kompletu ovi konektori su verovatno vec spojeni) i povezite za pojacalo.

Sada trebate da nadjete uzemljenje u vasem gepeku (ovo nije potrebno ako ste vukli ground (-) kablove od akumulatora). Za ovo će vam posluziti bilo koji sraf u gepeku, koji je u direktnom kontaktu sa sasijom. Taj spoj dobro ismirglajte jer ne sme da bude farbe na tom kontaktu (posto ona ne provodi struju). Ako pak nemate ovakav sraf, uzmite i sami probusite rupu. Ovde budite veoma pazljivi pri busenju posto se ispod gepeka najcesce nalazi rezervoar. Kada izbusite rupu, ismirglajte dobro i povežite ground (-) kabl (jedan kraj za sraf, drugi na pojacalo). Kabl za uzemljenje treba da bude po mogucstvu sto kraci.Sada kada ste resili uzemljenje, možete povezati RCA i remote kablove na isti nacin – dakle, na odgovarajuce ulaze na pojacalu. Visak kablova slobodno uvucite ispod sedista.

Sledeci korak je, naravno, povezivanje zvucnika (ili vufera) za pojacalo. To je jednostavno: + od zvucnika na + od izlaza pojacala (speaker out). Istu operaciju ponovite za minus. Na kraju, u kućiste osiguraca ispod haube stavite osigurac i probajte vase novo pojacalo (nemojte da zaboravite da plejer mora biti ukljucen da bi se i pojacalo ukljucilo).

Eto, posle malo muke ste vas auto-audio sistem obogatili pojacalom,a u novcaniku ste sacuvali pedesetak evra.Ako na kraju citavog posla imate izvesnih problema sa zvukom (smetnje u zvuku,sumovi,zvizdanje i slično),proverite neke od sledećih stavki:
naponski kablovi su razvuceni sa jedne, a RCA i remote sa druge strane automobila;
- pojacalo nije osteceno i nema nikakav kvar;
- uzemljenje je odradjeno pravilno;
- svi kablovi su ispravni i RCA imaju dovoljnu debljinu;
- svecice i alternator automobila su ispravni.

U slucaju da je sve navedeno u redu i da se opet cuju sumovi, u nekoj od radnji koja je specijalizovana za audio-opremu, nabavite poseban filter koji eliminiše eksterne zvukove. Razlog tih smetnji je najcesce los kvalitet pojacala.
Meni je ovaj tekst dosta pomogao,nadam se da ce jos nekom koristiti!!!
Back to top Go down
 
Povezivanje pojačala i vufera u kolima
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Još neke stvari vezane za instalaciju muzike u kolima
» Povezivanje SPECIAL table
» Povezivanje dvogrlog elektronca
» Ladini instrumenti

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ZASTAVA 101 :: Elektrika / Electrics :: Dodatna oprema / After-market-
Jump to: