ZASTAVA 101 Udruženje ljubitelja automobila ZASTAVA 101 / Association of ZASTAVA 101 fans |
ZASTAVA 101 FORUM JE AKTIVAN, Registrujte se za pun pristup! ZASTAVA 101 FORUM IS ACTIVE! Register for full access.
|
|
| Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic | |
| | Author | Message |
---|
Komercijalista 101 - 55KS
Broj poruka : 44 Datum upisa : 2012-10-02 Lokacija : Novi Beograd
| Subject: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Tue Nov 13, 2012 8:16 pm | |
| Kao što sam poodavno obećao, otvaram temu o automobilima koje posedujem. Prvo - radni konj, 2009 Punto Classic, 42 000 km, za sada služi bez problema. Punto ko Punto, dosadan i neinteresantan. Drugo (mezimče) - 1980. Citroen GS 1.3 Super, autentični jugoslovenski proizvod, kupljen od prvog vlasnika sa 34 576 km, garažiran ali loše i neredovno servisiran. Zato je odmah po kupovini dobio jedan obiman tretman, kada je doveden u ispravno stanje. Slike napravljene prilikom kupovine u Vrčinu: [You must be registered and logged in to see this image.]Posle servisa (zamena ulja i filtera, kaiša alternatora, svećica, filtera za vazduh, creva za gorivo, LHM ulja, T-račve, akumulatora, lamele i korpe, leve izduvne cevi, ugradnje elektronskog reglera i elektronskog paljenja, semeringa razvodnika, platina, sređivanja usisne grane i cevi za grejanje karburatora,...). Naravno, auto star 32 godine mora imati i svojih nedostataka: [You must be registered and logged in to see this image.]Rupa na nebu: [You must be registered and logged in to see this image.]Stari GS-ovi imaju očajan kvalitet taknine, tanka je kao toalet papir i lako se cepa, pa to nije zaobišlo ni ovaj primerak - naslon zadnjeg sedišta: [You must be registered and logged in to see this image.]Rupa koju je prethodni vlasnik izbušio da bi ubrizgao zaštitu, i na tom mestu se pojavila rđa - jedini deo sa rđom na celom autu (odmah po kupovini auto je zaštićen): [You must be registered and logged in to see this image.]Odareni zadni desni ćošak - verovatno posledica stubića, ili je čovek zaboravio da sačeka da se auto podigne pre polaska: [You must be registered and logged in to see this image.]Motor - 1299ccm, 65 ks, bokser hlađen vazduhom, menjač 4 brzine (na restilizovanom modelu GSA se mogao dobiti i 5-brzinski menjač, ali je bio znatno nekvalitetniji): [You must be registered and logged in to see this image.]Slika iz servisa Vlajković prilikom zamene auspuha: [You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this image.]I jedna iz garaže: [You must be registered and logged in to see this image.]Za sada auto stoji i ne vozi se - rešio sam da ga stavim u pogon tek kada mu odradim punu restauraciju (sa rasturanjem do šrafa), jer smatram da ovaj auto to zaslužuje. I poslednja, ali ne i najmanje vredna - 1979. Škoda 105L, koju sam vozio 2006.-2009.-moj deda ju je kupio novu, a sada je penzionisana i stoji u garaži u vikednici. [You must be registered and logged in to see this image.]Može se desiti da moja devojka uskoro nasledi tetkin Jugo Ćao u poluraspad stanju, pa će mi pomoć forumaša u njegovom dovođenju u ispravno stanje biti itekako dobrodošla! | |
| | | ApolloNs Član osnivačkog tima
Broj poruka : 867 Datum upisa : 2011-12-20 Godina : 40 Lokacija : Novi Sad
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Tue Nov 13, 2012 10:16 pm | |
| mnogo mi se dopadaju oba auta, a narocito Citroen!!! | |
| | | andronik 101 - 55KS
Broj poruka : 104 Datum upisa : 2011-12-22 Godina : 39 Lokacija : Istočno od raja
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Tue Nov 13, 2012 10:35 pm | |
| GS i DS su po meni nešto najbolje što je francuska automobilska industrija iznedrila.Predivan je auto,vrlo složen i tehnički napredan za to vreme,ali poprilično ekstravagantan i avangardan Nadam se samo ako auto dugo stoji da si upoznat sa postupkom održavanja hidrauličnog sistema,da se ne bi desilo da kad ga budeš startovao da ostane na zemlji. | |
| | | zastava101b Član osnivačkog tima
Broj poruka : 3475 Datum upisa : 2011-12-21 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Wed Nov 14, 2012 12:05 am | |
| Lep YUCIT/CIMOS, svaka čast na izboru modela. Pravi oldtajmer, malo ih ima... Samo napred. A i Škodilak je dobar, identična, samo sa četiri fara napred je dugo godina stajala u fulu ispred moje zgrade, prodata je i odvučena šlep službom, imala je TD - Titov Drvar tablice | |
| | | Komercijalista 101 - 55KS
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Wed Nov 14, 2012 1:43 am | |
| - ApolloNs wrote:
- mnogo mi se dopadaju oba auta, a narocito Citroen!!!
Hvala! - Quote :
- GS i DS su po meni nešto najbolje što je francuska automobilska industrija iznedrila.Predivan je auto,vrlo složen i tehnički napredan za to vreme,ali poprilično ekstravagantan i avangardan lol! Nadam se samo ako auto dugo stoji da si upoznat sa postupkom održavanja hidrauličnog sistema,da se ne bi desilo da kad ga budeš startovao da ostane na zemlji.
Što se tiče hidraulike, većina ljudi misli da je taj sistem previše komplikovan, zahtevan, sklon kavrovima... U zbilji, on postaje nepuzdan kada ljudi ne menjaju LHM na 6 godina ili 80-ak hiljada km, pa zbog prljavštine i ulja koje je izgubilo svojstva počnu da crkavaju razne stvari, ili se cevi jednostavno zapuše muljem. Sistem je u suštini veoma prost - rezervoar ulja, hidraulična pumpa koju pokreće motor (i kvari se jako retko, barem kod starijih Sitroena), regulator pritiska (peta bomba), cilindri (neuništivi) na sva 4 točka i kugle (bombe) koje se menjaju na 100 000 ili 10-ak godina, koštaju 4200 dinara komad i mogu se puniti ako su u dobrom stanju. Bilo je slučajeva da ljudi umesto LHM ulja u instalaciju sipaju i obično ulje, zejtin, mleko a i Hidrol za poljoprivredne mašine , pa onda bude kuku lele. Što se tiče stajanja, dovoljno je povremeno upaliti auto, pustiti ga da se podigne i uraditi par "sklekova" ( hidraulika ima 3 položaja, za vožnju, za lošije puteve i servisni), i to je to. Naravno, membrane na bombama propadaju od stajanja, tj. znaju da puknu pa je auto tvrđi (ako se tako vozi strada trap), ali to se dešava kada auto baš dugo stoji i ne pali se. Kod starih Sitroena najveći problem je limarija, korišćen je neki ruski lim očajnog kvaliteta a zaštita u Kopru je bila očajna. Takođe, Sitroen ne trpi budževinu kao recimo Golf, već samo originalne delove koji su u SFRJ, u doba kada se GS proizvodio bili veoma skupi, pa otud i potiče priča da su francuzi skupi za održavanje. Motor je inače pouzdan, malo nepristupačan ali u principu jednostavan, i dobra stvar je što se uz malo prakse može izvaditi za sat-sat i po (moj rekord je 1 sat i 10 min ), a nije potrebno mnogo više od prosečnog uradi sam alata koji se nalazi u svakoj garaži. Interesantno je da je ceo prednji vezni lim na šraf, i kad god hoćeš da skineš motor - poskidaš ceo prednji deo auta i svučeš motor ka napred, bez dizalice. Zato mi GS-aši za svaku sitnicu - motor napolje, lepo staviš na sto i zameniš šta ti treba, a ne da se guraš po motornom prostoru. Motor ima dve glave, koje nije potrebno obrađivati, a dosad jo nisam čuo da su na nekom GS-u menjane karike. Generalno gledano, mali broj GS-ova kod nas je prešao više od 100 000 km - sahranili su ih loše održavanje i loš lim, mada ima primeraka sa solidnim brojem kilometara iza sebe. Šta još ima interesantno? Motori u ponudi su bili od 1015 ccm (najslabiji, ugrađivao se do 1974. ako se dobro sećam) sa 55.5 ks i max. brzine 148 km/h, preko 1222 ccm (najizdržljiviji) sa 60 ks 153 km/h pa do 1299 ccm sa 65ks 158 km/h, najbučniji ali ujedno i najjači (u Evropi znatno ređi od 1222, na prostoru ex-SFRJ obrnut slučaj), sa osetnom razlikom u odnosu na 1222. Karburatori na 1015 su bili Soleks 28 CIC, a na 1222 i 1299 Veber 30 DGS. Diskovi na sva 4 točka, prednji nisu na glavčini već su smešteni uz menjač. Poluga ručne se nalazi na sredini instrument table, desno od volana, i hvata prednje točkove preko okruglih pločica ("tabletica"), dok se između sedišta nalazi mesto za radio (stavlja se vertikalno) i poluga za regulaciju visine karoserije. Takođe, prednje pločice imaju indikaciju istrošenosti. Točkovi imaju 3 šrafa, dok su gume dimenzija 145/80 R15 i teško ih je naći (115 evra/komad Mišlen), jer je tu dimenziju nosio još samo Reno 10. Interesantno je da se pomenute gume prave u pirotskom Tigru, sa amblemom Mišlena. Volan ima jedan paok, i na 99% GS-ova je istopljen od sunca - posledica loše formule sunđeraste mase koja ga čini. Gepek vrata se otvaraju zajedno sa zadnjim branikom i odbojnicima, dok restilizovani model GSA ima klasična peta vrata. Obrtomer je, sem u verziji Special (klot), koja se kod nas jako kratko prodavala, bio standardna oprema. Menjač je 4-brzinski na svim GS-ovima izašlim iz Kopra, u rikverc se ubacuje tako što se menjač gurne skroz desno pa gore, kao kada se ubacuje u petu. Iako je precizan, ne voli brzo šaltanje već lagano prebacivanje iz stepena u stepen. Verzije GSX (1977-1978, 1222 ccm) i Super (1979-1980, 1299 ccm) u YU su imale po 2 okrugla fara, dok je verzija Palas (komplet meblirana unutrašnjost, deblji tepisi...) imala trapezoidne farove kao primerci iz Francuske. Interesantno je da je šiber na GS-u Palas u Francuskoj bio opcija koja se posebno doplaćivala, dok je svaki Palas iz Kopra standardno imao šiber. Kao nov, GS je u SFRJ bio za 1/3 skuplji od Stojadina. Interesanto je da se model Palas prodavao samo sa 1222 motorom, dok je Super 1.3 imao najjači motor, ali je bio klot klotova. Da ne dužim više, preterah! Ko želi da gleda - postoji film u kome se vidi kako je izgledalo sklapanje GS-a u Francuskoj, u Sitroenovoj fabrici u Ren la Ženesu, i zove se "Humain, trop humain" reditelja Luisa Malea iz 1974. - iako je poenta filma u ljudima-mašinama koji rade u fabrikama ("plavi okovratnici"), lepo je videti kako auto nastaje počevši od table lima, pa do utovara na voz. Film je na francuskom ali ima engleske titlove. [You must be registered and logged in to see this link.] - Quote :
- Lep YUCIT/CIMOS, svaka čast na izboru modela. Pravi oldtajmer, malo ih ima... Samo napred.
A i Škodilak je dobar, identična, samo sa četiri fara napred je dugo godina stajala u fulu ispred moje zgrade, prodata je i odvučena šlep službom, imala je TD - Titov Drvar tablice Joj, nemoj to Jucit - ta firma je bila takva muljaža da je to užas , bolje neka ostane samo Cimos ili Tomos-Koper, kako se u početku zvao. Što se tiče Škode, malo je falilo da ode u presu kao staro za novo, ali sam od toga odustao - 80 000 km pređenih, deda ju je kupio novu, ćale ju je vozio kao prvi auto, pa ja... Jeste je grad izlupao za vreme bombardovanja 1999. i ne izgleda lepo, ali nije trula i enterijer joj je kao nov, a i emocije... Možda nije interesantna i nije neki krik dizajna (nije to bila ni kao nova), možda neće tako skoro na drum, ali od mene ne mrda! | |
| | | zastava101b Član osnivačkog tima
Broj poruka : 3475 Datum upisa : 2011-12-21 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Wed Nov 14, 2012 10:26 am | |
| lep istorijski pregled, ništa od ovoga nisam znao ranije. Oduvek me je fascinirala hidraulika na DSu, u vreme kada su se još gibnjevi stavljali na sva 4 točka taj auto je bio ludilo. GS je moje roditelje vozio na venčanje. Ćaletov kum ga je vozio skoro 20 godina, bez ikakvih problema. | |
Broj poruka : 104 Datum upisa : 2011-12-22 Godina : 39 Lokacija : Istočno od raja
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Wed Nov 14, 2012 11:35 am | |
| Fino poznavanje stroja,nema šta.Što setiče antikorozivne zaštite, fabrika u Kopru je radila finalizaciju vozila,smim tim svi,bar delovi karoserije su stizali iz FR.Verovatno su koristili jeftinija sredstva i farbe. | |
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Sat Nov 24, 2012 6:05 pm | |
| Pa kolege, sutra idem da za devojku pogledam jedan Jugo 45 iz 1994., dajte mi savete šta da gledam. | |
| | | Bluesky 101 - 55KS
Broj poruka : 123 Datum upisa : 2011-12-22 Godina : 44 Lokacija : Beograd
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Sat Nov 24, 2012 6:34 pm | |
| pa pogledaj jel ima ulja u motoru, znaci izvuci sipkicu, vidi na poklopcu za sipanje ulja da nema neku zuckastu skramu, pogledaj koseve, tj limariju i ponesi magnet sa sobom i da kada ga upalis obrati da nema neki plavicasti dim iz izduva... | |
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Sat Nov 24, 2012 7:12 pm | |
| Obiđi 45 i ta godišta od 1993 do 2000,ali beži od petarde. | |
| | | Bluesky 101 - 55KS
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Sat Nov 24, 2012 7:43 pm | |
| ja sam imao juga koral 55 93 i istina sklopljen je bio od delova koje su imali u fabrici, znaci sta su nasli to su ugradili pa... | |
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Sat Nov 24, 2012 8:20 pm | |
| | |
| | | Bluesky 101 - 55KS
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic Sat Nov 24, 2012 8:28 pm | |
| ok ovo je sada offtopic ali evo Gosha i ja smo videli pre par nedelja yuga tamno zelenog devedeset i neko imao je zfc vizir znaci korozija samo oko zadnjeg ruba i oko nosaca branika i baja ga je prodao otpadu za 150e, a felne neke dobre, sedista cela, alat unutra, obrtaljka, cak i lg muzika sa daljincem, mi nismo verovali, kao vlasnik prodao... Tako da trazi svuda gledaj svuda al najbolje je od nekog koga znas i ko je odrzavao to kako valja | |
| | | Sponsored content
| Subject: Re: Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic | |
| |
| | | | Citroen GS, Škoda 105L, Punto Classic | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | You cannot reply to topics in this forum
| |
| |
| |
|