Broj poruka : 3475 Datum upisa : 2011-12-21 Godina : 37 Lokacija : Beograd
Subject: „Stojadin” stigao do bečkog muzeja Thu Feb 09, 2012 1:33 am
Stara tema, ali joj je mesto i ovde
Činjenica da je „zastava 101” u nekadašnjoj Jugoslaviji bila idealan autombil Mladenu je bila inspiracija za izložbu koja je podeljena u tri dela – form, perform i reform. - Zanimljivo je da „zastava 101”, otkad je počela da se proizvodi 1972, nije menjala svoj izgled. Kroz izložbu sam želeo da predstavim kako određene forme mogu da naprave progres u društvu, a u tom progresu mora da učestvuje i publika. Zbog toga posetioci vozeći se u „stojadinu” na neki način učestvuju u izložbi – kaže za „24 sata” Miladin. U „form” delu predstavljeni su crteži i kolaži automobila i tu posetioci mogu da vide sigurnosne pojaseve i išarane haube, ali i dve originalne „zastave 101”. - Prvi je obložen ogledalima, a unutra je opremljen kao kapsula za odmaranje i relaksaciju, odnosno kao auto budućnosti. Tu je i auto koji sam sa dvojicom prijatelja zazidao na otvaranju izložbe, kao i hauba koja je okačena, a iza nje su postavljeni fenovi, od kojih jedan greje, a drugi hladi. Njihovi senzori se uključuju kada posetilac priđe haubi – opisuje postavku Miljanović, koji je u prvih nekoliko dana izložbe u „stojadinu” provozao više od 40 ljudi. - To je počelo kao eksperiment, a ispalo je super, zato što imam priliku da ih upoznam s automobilom. Ljudi su različiti, neki sa čuđenjem gledaju automobil jer ga nikada u životu nisu videli, kao što su, na primer, neki Njujorčani koji su već prvog dana došli, ali ima i onih koji su čuli za „stojadina” pa sami odu na izložbu, ali se kasnije ipak jave da se provozaju – kaže Mladen.
I film o „zastavi 101” Izložba će trajati do 10. septembra, a na zatvaranju će biti prikazan i dokumentarni film o Mladenovom pripremanju izložbe. „Za izložbu sam iskoristio četiri automobila. Bilo je jako zanimljivo tražiti automobile i gledati reakcije njihovih vlasnika. Vlasnik auta koji sam zazidao dao mi je blok u kome je zapisivao svaki deo koji je promenio na autu. Kada sam mu rekao da će auto biti na izložbi, potapšao ga je po haubi i rekao: ‘Hajde budi dobar, pokaži se’”, priča Mladen.