Zanima me čime prskate kritične delove vozila pred zimu?
Kod mene su limarija i farbanje završeni u leto 2009. i tada je auto komplet izvoskiran. Nemam garažu, tako da je auto stalno napolju ali se zimi ne vozi nego se "konzervira" na parkingu. Ovo mu je sada treća zima. prvu zimu je bio sveže izvoskiran pa nisam "konzervirao", drugu zimu sam kod drugara u puškarnici kupio "SINOL" tečno ulje za podmazivanje i konzerviranje oružja te naprskao kritična mesta.
Ove zime kritična mesta prskam sa WD-40. Sinoć sam skinuo gumu i oplate gepeka i naprskao pod, džepove i koševe. Skinuo sam sa leve strane vozila hrom lajsne na pragovima, zadigao tepih da vidim kakva je situacija posle 3 god. Sve je zdravo kao dren ali sam poprskao malo po ćoškovima i u prag kroz sve otvore dok ne curne malo dole na asfalt. Tu je već otišla boca WD-40 srednje veličine. Verujem da će još jedna takva ista biti dovoljna za ostatak vozila.
Na leto planiram da malo rasklopim stojadina. Da mu skinem kedere i tepih. Drugar mi je spominjao neku mast kojom su u vojsci konzervirali tenkove, pa sam time hteo pod da premažem.
Kakva su vaša iskustva i saveti oko preparata za konzerviranje i saveti koja kritična mesta treba posebno zaštititi?