ZASTAVA 101
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZASTAVA 101

Udruženje ljubitelja automobila ZASTAVA 101 / Association of ZASTAVA 101 fans
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  RegisterRegister  Log inLog in  

ZASTAVA 101 FORUM JE AKTIVAN, Registrujte se za pun pristup! ZASTAVA 101 FORUM IS ACTIVE! Register for full access.

 

 Sve o kondenzatorima

Go down 
AuthorMessage
Dokic
Priznanje za doprinos 101 Klubu
Priznanje za doprinos 101 Klubu
Dokic


Broj poruka : 1158
Datum upisa : 2011-12-20
Godina : 38
Lokacija : Boljetin,Donji Milanovac

Sve o kondenzatorima Empty
PostSubject: Sve o kondenzatorima   Sve o kondenzatorima EmptyWed Dec 21, 2011 5:24 pm

Većinu ljudi kopka istina o kondenzatorima. Šta je to što će poboljšati njihovu muziku za 100$ , odgovor je nažalost ništa....

Kondenzator elektronska komponenta koja se sastoji od dve provodne ploče, međusobno udaljene izolatorom. Svojstvo kondenzatora ili ti kapacitatora je da, kumuliše el. energiju u sebi, tj. na krajevima ploča pod određenim naponom se sakuplja potencijal (energija), koja ne može da se oslobodi zato što se izolator nalazi između ploča. Sada dolazi najbolje kada skinemo kondenzator sa napajanja u njemu ostaje "zarobljena" energija, tako da kad bi spojili neki potrošač na njegove krajeve, kondenzator bi se ponašao kao baterija ali vrlo kratko. Mozemo reći da je kondenzator u stvari baterija koja se sporo puni i brzo prazni... pa šta će nam to onda ???

Kondenzatori koji se koriste za muziku u kolima su poprilično veliki tačnije njihov kapacitet je jednak kapacitetu cele zemljine kugle (ako mi ne verujete pitajte bilo kog profesora fizike). Tipične vrednosti kondenzatora u elektronskoj industriji su u mikro Faradima ili ti milionitim delovima Farada, dok je kondenzator koji se koristi kod auto audio sistema JEDAN Farad ili čak JEDAN I PO Farad (kugla i po , na to mu se svodi).

Verovatno se pitate čemu tolika energija služi , pa moglo bi se relativno lako objasniti da nije ustvari veoma komplikovano. Vaš audio sistem radi i crpi odredjenu snagu iz akumulatora, ali kad vi pojačate muziku dolazi i do povećanja potrošnje struje. Kako je audio signal nepravilnog oblika, ali da kažemo da je približan obliku sinusoide, što znači da je najveća potrošnja struje na pikovima ili ti u gornjim mrtvim tačkama signala. Tako da ukoliko je potroshnja prevelika za vash akumulator ili alternator, možete primetiti da vam osvetljenje na radio aparatu se prigušuje na udar basa u kolima. Ako ste preterali sa muzikom onda vam se najverovatnije gasi pojačalo ili kasetofon....

Rešenje?

U datom slučaju je jako korisno postaviti kondenzator, zato je i predvidjen da prilikom dužeg slušanja glasne muzike ne dođe do gašenja radio aparata ili treptanja osvetljenja, generalno smanjenja voltaže u kolima. Isto tako u SPL smislu, takmičarski gledano Kondenzator je najveći neprijatelj jer konstantno troši stuju na svoje dopunjavanje koja je neophodna pojačalu da ostvari maximalni rezultat u 30sekundi koje su predvidjene za merenje.

preuzeto sa jovovic.com
Back to top Go down
 
Sve o kondenzatorima
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ZASTAVA 101 :: Elektrika / Electrics :: Dodatna oprema / After-market-
Jump to: